Ζώνη χωρίς δασμούς θέλει να δημιουργήσει το Καλαί

Ζώνη χωρίς δασμούς θέλει να δημιουργήσει το Καλαί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στις συνήθειες των δεκαετιών του 1980 και του 1990 αποζητά η δήμαρχος της γαλλικής πόλης Καλαί, όταν οι Βρετανοί έκαναν ημερήσιες εκδρομές στο λιμάνι της βόρειας Γαλλίας, ώστε να αγοράσουν φτηνά τσιγάρα και αλκοόλ από τα φεριμπότ.

Η δήμαρχος του Καλαί, Νατάσα Μπουσάρτ, ασκεί πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει στο σημείο αυτό μια ζώνη άνευ δασμών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του έτους. Τα έσοδα της πόλης ήδη εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από τη διακίνηση προϊόντων και τη μεταφορά ανθρώπων στην απέναντι όχθη της Μάγχης. Θα μπορούσαν ωστόσο να αυξηθούν εάν ολόκληρο το Καλαί, το οποίο απέχει λιγότερο από δύο ώρες από το κοντινότερο βρετανικό λιμάνι, εξαιρείτο πλήρως από τους δασμούς. «Η δήμαρχός μας αγωνίζεται, ώστε ολόκληρη η πόλη του Καλαί να επωφεληθεί από τους ίδιους κανόνες εξαίρεσης δασμών που ισχύουν και στα φεριμπότ», σχολίασε στο Reuters ο Φιλίπ Μινιονέτ, βουλευτής της γαλλικής πόλης. Προφανώς, η έκβαση των προσπαθειών της δημάρχου εξαρτάται από την εμπορική συμφωνία που ενδεχομένως να συνάψει η Βρετανία με τις Βρυξέλλες και εάν θα μπορεί να εμπορεύεται με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς δασμούς.

Οι αρμόδιες αρχές του Καλαί εξετάζουν επίσης το σενάριο επιστροφής φόρων, ένα μέτρο το οποίο θα παρακινούσε τους Βρετανούς να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και χρήματα στη γαλλική πόλη.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν τη μεταφορά τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών απεριόριστης ποσότητας εντός της Ενωσης, εφόσον δεν προορίζονται για μεταπώληση. Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανολογείται ότι τα δύο μέρη θα επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων ή ενδεχομένως και όρια στο εμπόριο. «Το χειρότερο σενάριο; Ο περιορισμός στις ποσότητες προϊόντων που θα μπορούν να μεταφέρουν οι Βρετανοί πελάτες στην Αγγλία», ανέφερε στο Reuters ιδιοκτήτης καταστήματος κρασιών στην ευρύτερη περιοχή του Καλαί. Το σενάριο αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τα αναρίθμητα μαγαζιά που βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο έξω από το Καλαί. Εκεί, ενδεικτικά, οι τιμές των προϊόντων αναρτώνται σε στερλίνες και οι πινακίδες είναι στα αγγλικά. Εάν αναβιώσει η περίοδος μεταφοράς Βρετανών εκδρομέων, θα μπορούσε να ευνοηθεί πολύ η οικονομία του Καλαί, σχολίασε στο Reuters ο επικεφαλής του λιμανιού, Ζαν-Μαρκ Πουισεσό.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι ορισμένα πολιτικά στελέχη της γαλλικής πόλης φοβούνται πως η εξαίρεση από τους δασμούς στο αλκοόλ και στα τσιγάρα θα μπορούσε να ενισχύσει το λαθρεμπόριο. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Reuters ο Μινιονέτ, οι εξαιρέσεις θα μπορούσαν να αφορούν και άλλα προϊόντα, όπως η σοκολάτα, τα αρώματα και οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή