O πόλεμος είναι πιο… αποδοτικός

O πόλεμος είναι πιο… αποδοτικός

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρεύμα των καιρών φαίνεται ότι ακολουθεί η British Aerospace Systems(BAE), η οποία αποφάσισε να διακόψει την κατασκευή των αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας, που διεξήγαγαν πτήσεις μικρών αποστάσεων, και να περιορίσει τις θέσεις εργασίας κατά 1.700, ανταποκρινόμενη στη μειωμένη ζήτηση για τα εν λόγω αεροπλάνα μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου. Ως συνέπεια, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Τζον Γουέστον, η βρετανική αεροναυπηγική στρέφεται στα πολεμικά αεροσκάφη, εκφράζοντας ταυτοχρόνως και το πνεύμα των ημερών και πιθανώς τις επιλογές της βρετανικής κυβέρνησης στην κατά της τρομοκρατίας πολιτική της. Ούτως ή άλλως, βέβαια, ο κλάδος των πολεμικών αεροσκαφών ισοδυναμούσε με ποσοστό άνω του 70% επί των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Τα τζετ, που κατασκεύαζε για την πολιτική αεροπορία η British Aerospace ήταν τα γνωστά τετρακινητήρια μικρών αποστάσεων RJ και RJX.

O κ. Γουέστον επεσήμανε ότι η μεταστροφή της British Aerospace αναμένεται να της κοστίσει σε έκτακτες δαπάνες περί τα 250 εκατομμύρια στερλίνες για το τρέχον έτος, ενώ επιπλέον θα έχει δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 150 εκατομμυρίων στερλινών για τις άλλες δραστηριότητές της στα πολιτικά αεροσκάφη. Σε αυτές περιλαμβάνεται το μερίδιο του 20%, που διατηρεί η British Aerospace στον όμιλο της Airbus. O διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δεν έκρυψε την πικρία του για την απόφαση διακοπής λειτουργίας του κλάδου πολιτικής αεροπορίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν ήταν πλέον βιώσιμος για το μέλλον.

Μετά τη δημοσιοποίηση των εξελίξεων η τιμή της μετοχής της BAE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου χθες αρχικά υπεχώρησε 2,7% και μετά περιόρισε τις απώλειές της στο 1,1% στις 12.40 ώρα Γκρίνουϊτς? κι αυτό γιατί ο κ. Γουέστον καθησύχασε τους επενδυτές, δηλώνοντας ότι ο κλάδος των πολεμικών αεροσκαφών έχει ικανοποιητικές επιδόσεις. Συνολικά δε η εταιρεία θα μπορέσει χωρίς δυσκολία να εκπληρώσει τους στόχους των κερδών για το 2002.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γουέστον, ο οποίος υπηρετεί στην BAE από το 1990, ενώ προηγουμένως είχε μεταξύ άλλων εργαστεί και στο υπουργείο Αμύνης της Βρετανίας, ολοκληρώνει μία διαδικασία αρχής γενόμενης από το 1992. Εκτοτε και στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης της BAE δρομολογήθηκε η σταδιακή περιστολή του κλάδου κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών. Εν τω μεταξύ, προ της ανακοίνωσης της απόφασης ο όμιλος Airbus, ένας από τους μεγάλους πελάτες της BAE όσον αφορά τα εξαρτήματά της, είχε δηλώσει ότι αποφάσισε να αναβάλει τη σχεδιαζόμενη αύξηση στην παραγωγή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή