Ξεκινάει η διαβούλευση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε.

Ξεκινάει η διαβούλευση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εγκαινίασε επισήμως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαδικασία αξιολόγησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. Οπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, στην έδρα της Επιτροπής, τόσο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, η έκθεση της Κομισιόν για τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους μηχανισμούς εποπτείας της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών δεν περιέχει συστάσεις, αλλά ερωτήματα. «Σήμερα ξεκινάμε μία δημόσια διαβούλευση, δεν σπεύδουμε σε συμπεράσματα», όπως το έθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η έκθεση αναδεικνύει τα πεδία στα οποία οι πιο αυστηροί μηχανισμοί επιτήρησης έχουν λειτουργήσει επιτυχώς: στη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών, στον καλύτερο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής και στη μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των οικονομιών που συναπαρτίζουν την Ε.Ε. Παράλληλα όμως, αναγνωρίζεται ότι το δημόσιο χρέος και οι μακροοικονομικές ανισορροπίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένα κράτη-μέλη και ότι ενισχύονται τα φαινόμενα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης». Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση, το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο δρα προ-κυκλικά, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία εξόδου από την ύφεση.

Συγκεκριμένα για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι υπερβολικά σύνθετοι, καθιστώντας νεφελώδη την ιδιοκτησία τους από τις εθνικές αρχές και προβληματική την εφαρμογή τους. Οπως το έθεσε ο κ. Τζεντιλόνι: «Η πολυπλοκότητα επιτρέπει την ευελιξία, αλλά είναι δύσκολη στη διαχείριση και αμφιλεγόμενη». Η εξεύρεση ενός συμβιβασμού μεταξύ χωρών που επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων (π.χ. Ιταλία) και χωρών που επιδιώκουν απλούστερους κανόνες που θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα (βλ. Γερμανία) δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σχετικά με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών, τονίζεται ότι έχει συμβάλει στην εστίαση του διαλόγου σε εθνικό επίπεδο στις αναγκαίες δράσεις πολιτικής.

Η διαβούλευση για πιθανές αλλαγές του πλαισίου εποπτείας προβλέπεται να διαρκέσει έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι το πώς οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας – που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας Κομισιόν. Στη διαβούλευση θα συμμετάσχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια, ανεξάρτητες δημοσιονομικές αρχές, πανεπιστήμια, κοινωνικοί εταίροι κ.ά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξει στο τέλος του έτους «για τη δυνατότητα επόμενων βημάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή