ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ: H παγκόσμια οικονομία θα «αναρρώσει» σύντομα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ: H παγκόσμια οικονομία θα «αναρρώσει» σύντομα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. H ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμένουμε, χάρη στις σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων που έχουν περιορίσει το κόστος δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας σερ Εντουαρντ Τζορτζ.

«Η αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών της Δύσης και ιδιαίτερα αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην απειλή της ύφεσης ήταν άμεση και πλέον οι πιθανότητες της διεθνούς ύφεσης εμφανίζονται ιδιαίτερα περιορισμένες. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος να εμφανιζόμαστε απαισιόδοξοι για την πορεία των διεθνών οικονομικών πραγμάτων», τόνισε ο σερ Εντουαρντ σε ομιλία του σε αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Αλώβητη η Βρετανία

Αναφερόμενος στη βρετανική οικονομία ο Κεντρικός Τραπεζίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα περιορισμένα πλήγματα που επέφερε η διεθνής κρίση, προσθέτοντας ότι η φάση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής οδεύει σταδιακά προς το τέλος της. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Βρετανία στο τρέχον έτος παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ομάδας των Επτά. H διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε ικανοποιητικά επίπεδα αποδίδεται και στην πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία στη διάρκεια του 2001 μείωσε το βασικό της επιτόκιο τέσσερις φορές, διαμορφώνοντάς το από το 6% στο 4%. Σημειώνεται ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο, όταν στο ίδιο διάστημα η γερμανική συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

O χαμηλός πληθωρισμός προσέφερε στην Τράπεζα της Αγγλίας τη δυνατότητα να μειώσει αισθητά τα επιτόκιά της, ενώ οι μειώσεις δεν απέφεραν αύξηση του πληθωρισμού.

Μπορεί στη Βρετανία ο κύκλος της μείωσης των επιτοκίων να ολοκληρώνεται, αλλά στον Καναδά συνεχίζεται. Οπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των καναδικών επιτοκίων τα τελευταία 41 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή