Διατηρήθηκε το ανοδικό τέμπο στις διεθνείς αγορές

Διατηρήθηκε το ανοδικό τέμπο στις διεθνείς αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν και χθες την ανοδική πορεία τους καθώς η ανακοίνωση της Κίνας ότι μειώνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας. Η προσέγγιση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είναι καίριας σημασίας για την Ευρώπη, οι οικονομίες της οποίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

Ηρθε, άλλωστε, να βελτιώσει το κλίμα σε μια ημέρα που έχει ανακοινωθεί η δυσοίωνη είδηση ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία σημείωσαν τον Δεκέμβριο πτώση 2,1% ενώ σε ετήσια βάση η πτώση φτάνει το 8,7%.

Παράλληλα, όμως, είχε προηγηθεί η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να αθωώσει τον Αμερικανό πρόεδρο, απομακρύνοντας, έτσι, την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,3%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,72% και ο CAC 40 του Παρισιού με άνοδο 0,88%.

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μετοχές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν εκείνη της ArcelorMittal, που εκτινάχθηκε κατά 40% στην αγορά του Αμστερνταμ καθώς ανακοίνωσε κέρδη μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα, χρέος χαμηλότερο από τις προβλέψεις και μερίσματα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα.

Επίσης η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της UniCredit, σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% καθώς παρουσίασε μεν ζημίες αλλά μικρότερες από τις προβλέψεις. Παράλληλα, η μετοχή της γαλλικού διαφημιστικού ομίλου Publicis σημείωσε άνοδο 3,6% αφού νωρίτερα είχε αναφέρει αύξηση πωλήσεων 4,5% το τέταρτο τρίμηνο και χρέος μικρότερο από τις προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, κινείτο ανοδικά σε κλίμα ευφορίας, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να περιορίσουν οποιοδήποτε πλήγμα δεχθεί η παγκόσμια οικονομία από την επιδημία του κορωνοϊού.

Αργά το βράδυ, ο δείκτης S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,25%, ενώ στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών συνεχούς ανόδου του έχει συγκεντρώσει κέρδη 3,5%. Αλλωστε, και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones αργά το βράδυ κατέγραφε άνοδο 0,29%. Εν μέσω της γενικότερης αισιοδοξίας, υποχώρησαν τα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων και τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή