Εξαντλούνται τα όπλα της ΕΚΤ για στήριξη της οικονομίας, εκτιμά η Λαγκάρντ

Εξαντλούνται τα όπλα της ΕΚΤ για στήριξη της οικονομίας, εκτιμά η Λαγκάρντ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες εκτός από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών των κατοικιών και στη χαμηλή κερδοφορία ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης, δήλωσε χθες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η τράπεζα έχει δεχθεί δριμεία κριτική από αναλυτές της αγοράς για τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε αρνητικά επίπεδα. Τα επιτόκια δανεισμού έχουν παραμείνει υπό το μηδέν εδώ και πέντε χρόνια, ενώ αναμένεται πως θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό στο ίδιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η κεντρική τράπεζα θα εστιάσει την προσοχή της στο ζήτημα, ωστόσο δεν θα δεχθεί εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις τιμές των ακινήτων και τη χαμηλή κερδοφορία κάποιων τραπεζών. Η χαλαρή νομισματική πολιτική «ενδέχεται να συνέβαλε, αλλά δεν πιστεύω ότι πρόκειται για δεδομένο συμπέρασμα», όπως σχολίασε χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, όμως, παραδέχθηκε ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας που συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «αναφερόμαστε συνεχώς στη δημιουργία θέσεων εργασίας και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το επιχείρημα της δημιουργίας 11 εκατ. θέσεων από το 2013, διότι η νομισματική πολιτική ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο».

Οσον αφορά τις μελλοντικές της κινήσεις, η Λαγκάρντ σχολίασε ότι έπειτα από μία δεκαετία κρίσης η ΕΚΤ δεν έχει πλέον πολλά εργαλεία. «Αυτό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και χαμηλού πληθωρισμού έχει περιορίσει σημαντικά το περιθώριο ελιγμού της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ενόψει μιας νέας οικονομικής κρίσης», τόνισε η επικεφαλής της τράπεζας στην ομιλία της. Μέσω αυτής της δήλωσης, πιθανολογείται πως η Λαγκάρντ καλεί για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Παράλληλα, παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι «ανθεκτική», όπως τη χαρακτήρισε η ίδια, θα μπορούσε κάλλιστα να αποσταθεροποιηθεί από εξωτερικούς παράγοντες. «Παρότι οι αβεβαιότητες στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν αυξημένες, αυτές που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υποχωρούν», δήλωσε η Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από την ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η Γερμανία είχε δημοσιεύσει στοιχεία μεγάλης υποχώρησης παραγγελιών από τα εργοστάσιά της. Συνεπώς, παρατείνεται η περίοδος συρρίκνωσης του μεταποιητικού κλάδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εκτός από τις αβεβαιότητες που απασχολούν εδώ και καιρό τη διεθνή οικονομία, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι ανακύπτουν συνεχώς νέα εμπόδια, όπως για παράδειγμα ο κορωνοϊός. «Αλλοι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και –όπως η αβεβαιότητα γύρω από τον κορωνοϊό– αποτελούν μία νέα πηγή ανησυχίας», σχολίασε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ έθιξε και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τη γήρανση του πληθυσμού, την υποχώρηση της ανάπτυξης παγκοσμίως, προκειμένου να αποδείξει ότι υπάρχουν δομικές αλλαγές στη διεθνή οικονομία. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο κεντρικός στόχος της τράπεζας είναι η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδο χαμηλότερο, αλλά κοντά στο 2%, ενώ σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα επηρεάσουν τις τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή