ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την έκδοση ψηφιακού νομίσματος εξετάζει η Fed

Την έκδοση ψηφιακού νομίσματος εξετάζει η Fed

H Federal Reserve προστίθεται στον κατάλογο των κεντρικών τραπεζών που ανιχνεύουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οι ίδιες δικό τους ψηφιακό νόμισμα, μεταβάλλοντας τη στάση τους που αρχικά ήταν κατηγορηματικά αρνητική απέναντι στη νέα τεχνολογία. Τα σχέδια της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας αποκάλυψε χθες η Λίελ Μπράιναρντ, στέλεχος της Fed, δηλώνοντας πως η τράπεζα εξετάζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων γύρω  από τις ψηφιακές πληρωμές και τα ψηφιακά νομίσματα, όπως θέματα πολιτικής, σχεδιασμού των ψηφιακών νομισμάτων, αλλά και ζητήματα νομικής φύσης. Προσέθεσε μάλιστα πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ «διερευνά αλλά και πειραματίζεται σχετικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την πιθανότητα ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας».

Μιλώντας στο Stanford Graduate School of Business, η κ. Μπράιναρντ τόνισε πως «η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει τα συστήματα πληρωμών και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μεγαλύτερη αξία ευκολότερα και με λιγότερο κόστος». Υπογράμμισε, όμως, πως «υπάρχουν κίνδυνοι», απηχώντας επιφυλάξεις που έχει εκφράσει παλαιότερα τόσο η ίδια όσο και η Fed σχετικά με τα διάφορα ψηφιακά συστήματα πληρωμών και τα ψηφιακά νομίσματα, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο της Facebook να αναπτύξει το ψηφιακό νόμισμα libra. Τόνισε, πάντως, πως η Fed αναπτύσσει δικές της υπηρεσίες πληρωμών σε πραγματικό χρόνο και εξετάζει τις προτάσεις που της έχουν υποβληθεί για τον σχεδιασμό αυτών των υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας προβληματισμός και μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μεγάλων κεντρικών τραπεζών για το πώς μπορούν να διαχειριστούν την τεχνολογία της ψηφιακής χρηματοδότησης και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.  Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι είναι δεκάδες οι κεντρικές τράπεζες που έχουν καταπιαστεί με το θέμα, ενώ η Κίνα προωθεί δυναμικά τα σχέδιά της για την έκδοση δικού της ψηφιακού νομίσματος. Την Παρασκευή αναμένεται μάλιστα να παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις της η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ τον Απρίλιο έξι κεντρικές τράπεζες θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον μαζί με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών για να εξετάσουν το θέμα.

Σημειωτέον, πάντως, ότι μόλις πριν από δύο χρόνια τα στελέχη της Fed επέμεναν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εκδώσει η τράπεζα δικό της ψηφιακό νόμισμα. Μεσολάβησε, όμως, η πρωτοβουλία του Facebook, που φιλοδοξεί να εκδώσει και να προωθήσει το ψηφιακό νόμισμα lIbra και έχει ενσπείρει ανησυχία στις κεντρικές τράπεζες σχετικά με την προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων, αλλά και γενικότερα για όσους κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί η χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει λογαριασμούς στο Facebook.