Πιέζουν την Ε.Ε. να διευκολύνει συγχωνεύσεις ισχυρών ομίλων

Πιέζουν την Ε.Ε. να διευκολύνει συγχωνεύσεις ισχυρών ομίλων

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, ζητώντας από την αντιπρόεδρό της Μαργκρέτε Βεστάγκερ να σταματήσει τις καθυστερήσεις και να τροποποιήσει επειγόντως τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο είναι μεγάλη, διότι η Ε.Ε. χρειάζεται να δημιουργήσει ομίλους-πρωταθλητές, ικανούς να σταθούν απέναντι σε αντιπάλους από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα αυτό εκθέτουν σε κοινή τους επιστολή οι ανωτέρω χώρες με παραλήπτρια τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία εκτελεί και χρέη επιτρόπου Ανταγωνισμού. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση της Βεστάγκερ να απορρίψει τη μεγάλη συγχώνευση της γαλλικής Alstom με τη γερμανική Siemens στον κλάδο των σιδηροδρόμων. Το σκεπτικό της ήταν πως θα είχε δυσμενή αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές, όταν το Παρίσι και το Βερολίνο θεωρούν ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια Airbus των σιδηροδρόμων. Είναι αλήθεια πως για μήνες η Μαργκρέτε Βεστάγκερ δεν έδειχνε να αντιδρά στις πιέσεις τους. Ξαφνικά τον Δεκέμβριο δήλωσε πως θα επανεξετάσει τους ισχύοντες κανόνες, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. Στα τέλη Ιανουαρίου διευκρίνισε πως θα χρειαστεί χρόνος.

Αντιμέτωπες με αυτήν τη στάση της Κομισιόν, οι τέσσερις χώρες προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και μάλιστα ασυνήθιστο, μιας και είναι σαν λένε στη Βεστάγκερ να βιαστεί. Και αυτή η σπουδή έχει και συγκεκριμένη προθεσμία, τη 10η Μαρτίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τη νέα της βιομηχανική στρατηγική και τις προτεραιότητές της. Επιπλέον, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ρώμη και η Βαρσοβία απευθύνονται απευθείας στη Βεστάγκερ, διότι ορισμένα θέματα μπορεί να τα οριστικοποιήσει χωρίς παρέμβαση άλλων. Και, προφανώς, είναι πολύ πιο ρεαλιστική η τωρινή προσέγγισή τους  από τις αρχικές τους γενικόλογες εκκλήσεις να αλλάξει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που προϋπέθετε αλλαγή Συνθηκών και κανονισμών, με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη. Στην επιστολή τους, με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών από τις τέσσερις χώρες, Μπρινό Λε Μερ (Γαλλία), Πέτερ Αλτμάιερ (Γερμανία), Στέφανο Πατουανέλι (Ιταλία) και Γιάντβικα Εμίλεβιτς (Πολωνία) επεξηγούν στη Μαργκρέτε Βεστάγκερ πως έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του διεθνούς ανταγωνισμού, όπως αναφέρει το politico.eu.

Επίσης, εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η συμμετοχή της στη μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα γίνει με μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη στην εξέταση των μελλοντικών προκλήσεων, ώστε να επαναξιολογηθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού, του ελέγχου των συγχωνεύσεων και των κρατικών ενισχύσεων. Η αναφορά σε έννοιες όπως η αλληλεγγύη και η συνεργασία δείχνει την απογοήτευση των κρατών-μελών της Ε.Ε. ότι μέχρι σήμερα η πολιτική ανταγωνισμού ασκείται κατά τρόπο μεμονωμένο, χωρίς να αφήνει περιθώριο να δράσουν είτε άλλες υπηρεσίες της Κομισιόν είτε οι εθνικές πρωτεύουσες. Υψηλόβαθμος δικηγόρος περί του ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, τον οποίον επικαλείται το politico.eu, επισήμανε ότι υπήρχε μια υποψία απειλής στο αίτημα για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία, δεδομένου ότι η Βεστάγκερ ήταν πολύ γενικόλογη στο να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης. Και η ίδια πηγή προσέθεσε: «Αυτό που λένε στην επίτροπο είναι ότι ναι μεν τώρα έχεις ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια σου, αλλά αυτό σημαίνει πως πρέπει να δίνεις πιο πολύ προσοχή στο τι έχουν να πουν τα κράτη-μέλη».

Αποτελεσματικό  οπλοστάσιο

Eνα από τα βασικά αιτήματα των τεσσάρων χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία), που απηύθυναν την επιστολή στην επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είναι να δώσει ένα σύγχρονο και ενημερωμένο ορισμό του τι σημαίνει αγορά και πώς αξιολογούνται οι αντίστοιχες συγχωνεύσεις σε αυτήν, ρίχνοντας, παράλληλα βάρος στον παράγοντα της Κίνας.

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν στελέχη της νομικής εταιρείας Clifford Chance στους Financial Times, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ενισχύει τον ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας ως προς την πολιτική ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη και Βαρσοβία ζητούν επίσης από τη Βεστάγκερ να συγκροτήσει ένα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό οπλοστάσιο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά από ομίλους εκτός Ε.Ε. Πολλές φορές αυτοί λαμβάνουν κρατική ενίσχυση ή επιδότηση, όπως στην περίπτωση της Κίνας. Υπό το πρίσμα αυτό οι τέσσερις χώρες προτείνουν να εναπόκεινται σε εκείνους να αποδείξουν ότι δεν γίνονται αποδέκτες τέτοιας βοήθειας και όχι στην Ε.Ε.

Επιπλέον, οι συντάκτες της επιστολής προβληματίζονται και με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Εξ ου και ζήτησαν από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της υψηλής τεχνολογίας έως τα τέλη του δευτέρου τριμήνου το 2020. Αυτό συνδέεται με τις σοβαρές στρατηγικές αλλαγές, που επεξεργάζεται η Ε.Ε. σε διάφορα πεδία άσκησης πολιτικής, αναφέρει, τέλος, το politico.eu. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή