ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντελίβερι υψηλής τεχνολογίας με χρήση αυτόνομων οχημάτων

Ντελίβερι υψηλής τεχνολογίας με χρήση αυτόνομων οχημάτων

Πρώτη φορά στα χρονικά οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως σε εταιρεία αυτόνομων οχημάτων να κάνει παραδόσεις κατ’ οίκον σε είδη μπακαλικής και έτοιμο φαγητό μεταξύ άλλων. Συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η νεοφυής εταιρεία ρομποτικής Nuro, μη εισηγμένη, με έδρα το Μάουντεν Βιου στην Καλιφόρνια, θα δημιουργήσει έναν στολίσκο 5.000 ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης, τα οποία θα αναπτύσσουν χαμηλή ταχύτητα και δεν θα διαθέτουν χαρακτηριστικά συμβατικών αυτοκινήτων, όπως καθρέφτες και τιμόνι. Τα οχήματα με την επωνυμία R2 θα κυκλοφορήσουν αρχικά στο Χιούστον, θα έχουν το μισό πλάτος από ένα κανονικό αμάξι, δεν θα διαθέτουν καθίσματα και οι πόρτες τους θα ανοίγουν όπως εκείνες στο αυτοκίνητο – χρονομηχανή της ταινίας «Επιστροφή στο μέλλον». Εν τω μεταξύ, η Nuro δήλωσε πως θα ξεκινήσει τις προσεχείς εβδομάδες τις δοκιμές των οχημάτων στον δρόμο. Αναφερόμενη στην έγκριση που έλαβε από την Εθνική Διοίκηση Οδικής Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων, τη χαρακτήρισε «απόφαση-σταθμό για τον κλάδο». Kαι προσέθεσε: «Οι Αμερικανοί χάνουν πολύ χρόνο για εξωτερικές δουλειές, αλλά εμείς προσβλέπουμε σε ένα μέλλον όπου το καθετί που θέλουμε θα φθάνει σε μας δωρεάν και κατόπιν παραγγελίας».

Το 2019, εταιρείες όπως η τεράστια αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart και η αλυσίδα με πιτσαρίες Domino’s Pizza, είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν πιλοτικά στο πρόγραμμα παραδόσεων της Νuro στο Χιούστον. Τα οχήματα της τελευταίας θα εξυπηρετούν εστιατόρια, παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα και θα κινούνται αποκλειστικά με αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης.

Οπως τα περιγράφει η Nuro, τα R2 έχουν σχεδιαστεί για μικρές διαδρομές αυστηρά σε χαρτογραφημένες γειτονιές, ενώ συνεχώς θα εποπτεύονται εκ του μακρόθεν από ανθρώπους, οι οποίοι, εάν παραστεί ανάγκη, θα τα καθοδηγούν εκείνοι. Η έγκριση που έλαβε η Nuro ήλθε έπειτα από διαπραγματεύσεις τριών ετών με τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές και εφόσον πληρούνταν σχεδόν 75 προδιαγραφές ασφαλείας. Πολλές από αυτές θέτουν ως όρο ότι τον έλεγχο των οχημάτων (και την ευθύνη) τον έχει οδηγός, που έχει λάβει σχετικό δίπλωμα.

Λόγω της ιδιομορφίας των οχημάτων, η Εθνική Διοίκηση Οδικής Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι έδωσε το πράσινο φως στη Nuro, προβλέποντας εξαιρέσεις όπως ο συνεχής και έτι μεγαλύτερος έλεγχος των αυτοκινήτων από άνθρωπο. Και αυτό σημαίνει ότι αυτά ενεκρίθησαν χωρίς να πληρούν άπασες τις προδιαγραφές, οι οποίες είναι παλαιότερες και σχεδιασμένες για συμβατικά οχήματα. Εξ ου και η Nuro ζήτησε οι Αρχές να εκσυγχρονίσουν τους υφιστάμενους κανονισμούς, οι οποίοι δεν προβλέπουν την κυκλοφορία αμαξιών χωρίς οδηγό ή επιβάτες.

Πάντως, ούτως ή άλλως, τα R2 λογίζονται οχήματα που κινούνται στις γειτονιές και αναπτύσσουν χαμηλή ταχύτητα, άρα δεν χρειάζεται να ανταποκρίνονται και στους όρους των οχημάτων που κινούνται σε εθνικές οδούς.