Μειώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολ. η Κίνα

Μειώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολ. η Κίνα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει αποδυθεί για να αναχαιτίσει την επιδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην κινεζική οικονομία, το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι από τις 14 Φεβρουαρίου μειώνει στο ήμισυ τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων. Η είδηση προκάλεσε άνοδο στα κινεζικά χρηματιστήρια όπως και γενικότερα στις αγορές ανά τον κόσμο, ενώ εκτόξευσε το γουάν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Και ενώ πρόκειται για κίνηση προβλεπόμενη από την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών στις 15 Ιανουαρίου, οικονομικοί αναλυτές τη συσχετίζουν με τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κίνα λόγω της νέας επιδημίας.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τζούλιαν Εβανς Πρίτσαρντ, οικονομολόγος σινολόγος της Capital Economics, εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιδημία του κορωνοϊού έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην απόφαση του Πεκίνου να ανακοινώσει μόνιμη μείωση των δασμών και όχι κάποιου είδους εξαιρέσεις ή προσωρινά μέτρα. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν αποτελεί προσπάθεια του Πεκίνου να τονώσει  την ανάπτυξη αλλά μέτρο που διαμηνύει στις ΗΠΑ ότι ίσως δεν θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, παραμένει όμως πιστό στη συμφωνία». Αλλοι αναλυτές που μίλησαν στο Reuters απέδωσαν την κίνηση στην πρόθεση του Πεκίνου να τονώσει την εμπιστοσύνη στην κινεζική οικονομία, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έχει αναστείλει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα και έχει κάμψει το αίσθημα μεταξύ επενδυτών.

Προ δύο ημερών, άλλωστε, ο Λάρι Κάντλοου, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, παραδέχθηκε πως ενδέχεται να καθυστερήσει η αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στην Κίνα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού που έχει ανατρέψει τα δεδομένα. Ακολούθησε προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Γεωργίας, Σόνι Πέρντιου, που κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιδείξει ανοχή στην περίπτωση που η ταχύτατη μετάδοση του κορωνοϊού περιορίσει τις δυνατότητες της Κίνας να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Τις σχετικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνει, άλλωστε, σχετικό δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση πρόβλεψης της προκαταρκτικής συμφωνίας για την περίπτωση «καταστροφής». Εν ολίγοις σχεδιάζει να επικαλεστεί αυτήν την πρόβλεψη για να αναβάλει την υλοποίηση ορισμένων από τις δεσμεύσεις του χωρίς να υποστεί τις συνέπειες.

Οπως τονίζει στο σχετικό της ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ακόμη και προτού εκδηλωθεί η επιδημία, πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές εξέφραζαν αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει το Πεκίνο να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων κατά 200 δισ. δολάρια στην επόμενη διετία.

Μιλώντας, πάντως, στο Reuters ο Τόμι Σίε, επικεφαλής του τομέα ερευνών για θέματα Κίνας στην τράπεζα OCBC της Σιγκαπούρης, τόνισε πως «η ανακοίνωση του Πεκίνου για τη μείωση των δασμών καταδεικνύει ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την προκαταρκτική συμφωνία ανεξαρτήτως των όποιων δυσκολιών έχει δημιουργήσει η πρόσφατη επιδημία του κορωνοϊού».

Το θέμα αφορά τους εκδικητικούς δασμούς που επέβαλε το Πεκίνο σε αμερικανικά προϊόντα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αντιδρώντας σε ανάλογες κινήσεις της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πεκίνου, θα μειωθούν οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα από το 5% στο 2,5% και σε άλλα από το 10% στο 5%.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τους δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα και να τους περιορίσει από το 15% στο 7,5% την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 14 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή