ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεί η αναγέννηση της αμερικανικής μεταποίησης

Αργεί η αναγέννηση της αμερικανικής μεταποίησης

Πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ περιορίστηκε, ενώ η οικονομία αποθερμάνθηκε, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου διογκώθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδόθηκε σε έναν επιθετικό εμπορικό πόλεμο παγκοσμίου βεληνεκούς για να συντάξει εκ νέου τους κανόνες εμπορίου για τη χώρα του. Το 2019 το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών ελαττώθηκε στα 616,8 δισ. δολάρια, δηλαδή μειώθηκε 10,9 δισ. δολάρια από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές περιορίστηκαν, διότι η δραστηριότητα στα αμερικανικά εργοστάσια επιβραδύνθηκε, ενώ επιχειρήσεις και καταναλωτές αισθάνθηκαν τον αντίκτυπο από τους δασμούς επί της Κίνας, της Ε.Ε., του Καναδά, του Μεξικού και άλλων κρατών. Το σύνολο των αμερικανικών εξαγωγών ελαττώθηκε 1,5 δισ. δολάρια στα σχεδόν 2,5 τρισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 12,5 δισ. δολάρια στα 3,1 τρισ. δολάρια.

Ενας μείζων λόγος για την ελάττωση του εμπορικού ελλείμματος ήταν το γεγονός πως αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή «μαύρου χρυσού» από τις ΗΠΑ, διότι οι εισαγωγές αντιστοίχως ξένου αργού μειώθηκαν κατά 30,3 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι δε εξαγωγές αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας, επίσης, περιορίστηκαν κατά 12,6 δισ. δολάρια, δείχνοντας τις επιπτώσεις από τα τραγικά δυστυχήματα με τα 737 ΜΑΧ της Boeing. Εντούτοις, οι πιο δραστικές αλλαγές στις ροές εμπορευμάτων αφορούν την Κίνα, δηλαδή τον στόχο της μεγαλύτερης οικονομικής επίθεσης του Τραμπ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ με την Κίνα συρρικνώθηκε κατά 73,9 δισ. δολάρια σε 345,6 δισ. δολάρια το 2019 και επρόκειτο για την πρώτη ετήσια πτώση από το 2016. Αλλωστε, αμφότερες οι χώρες επέβαλαν εκατέρωθεν δασμούς σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικά οι εισαγωγές κινεζικών ειδών στις ΗΠΑ ελαττώθηκαν δραστικά το τελευταίο δίμηνο του 2019. Οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να αποφύγουν τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα 360 δισ. δολαρίων και να προβλέψουν ότι πιθανώς θα δασμολογούσε καθετί που προερχόταν από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοί του επισημαίνουν πως οι τάσεις στις ροές προϊόντων και υπηρεσιών δείχνουν ότι η εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον συνδράμει στην αναζωογόνηση των εργοστασίων και των εργοταξίων σε όλη τη χώρα. Εντούτοις, οι περισσότεροι οικονομολόγοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ισχυριζόμενοι ότι η δραστηριότητα στα αμερικανικά εργοστάσια εξασθένησε πέρυσι και ότι οι ροές αγαθών και υπηρεσιών δείχνουν εν πολλοίς μία αναδιπλούμενη οικονομία εντός και εκτός συνόρων. Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι οι βαρύτατοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου επί της Κίνας έδωσαν κίνητρα στους Αμερικανούς καταναλωτές να στραφούν σε αγαθά προερχόμενα από άλλες χώρες και δεν οδήγησαν σε αναγέννηση της αμερικανικής μεταποίησης. «Οι δασμοί μέχρι στιγμής έχουν σαφή αντίκτυπο στις εισαγωγές από την Κίνα», παρατηρεί ο υψηλόβαθμος εταίρος στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, Μπραντ Σέτσερ. «Αντιστοίχως, δεν έχουν καθόλου συμβάλει στην ενδυνάμωση της μεταποίησης».

Εκείνο που όντως συμβαίνει, είναι ότι επιχειρήσεις και καταναλωτές στράφηκαν σε αγορά ειδών από άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με την ειδική επιστήμονα Μαίρη Λάβλι, στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με το Μεξικό αυξήθηκε 21,1 δισ. δολάρια πέρυσι στα επίπεδα-ρεκόρ των 101,8 δισ. δολαρίων. Το έλλειμμα με τον Καναδά αυξήθηκε 8 δισ. δολάρια και 7,8 δισ. δολάρια με την Ταϊβάν. Τέλος, διόγκωση εμφάνισε και το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών με την Ε.Ε., φθάνοντας στα επίπεδα-ρεκόρ των 177,9 δισ. δολαρίων, προοιωνίζοντας το επόμενο πεδίο μάχης του προέδρου Τραμπ, ο οποίος προσφάτως διεμήνυσε ότι στρέφει την προσοχή του προς τη Γηραιά Ηπειρο, αφού πλέον έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά και Μεξικό.