H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεκτικός φραγμός στην εξασθένιση του γιεν έναντι του δολαρίου, στήριξε χθες το ευρωνόμισμα. H ανάσα που πήρε χθες το ευρώ, όμως, θεωρείται μάλλον πρόσκαιρη, δεδομένου ότι οι χρηματαγορές δεν πείθονται ακόμη. Το γεγονός πως ο Ερνστ Βέλτεκε, πρόεδρος της Bundesbank (Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας) και μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), υποστήριξε σε Ιάπωνες τρεπεζίτες ότι το ευρώ είναι «υποτιμημένο» απλώς είναι μια πραγματικότητα γνωστή τοις πάσι. Επίσης, την ίδια όποψη περί «υποτιμημένου» ευρώ εξέφρασε στην έκθεσή της και η Κομισιόν και στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη των λόγων και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ενώ η ομολογία του Γερμανού τραπεζίτη πως είναι αποτέλεσμα της δραματικής φυγής των άμεσων επενδυτικών κεφαλαίων από την Ζώνη του Ευρώ προς τις ΗΠΑ, έχει επισημανθεί πολλαπλώς από τη στήλη. Να θυμίσω ότι σε αιμορραγούσα πληγή για το ευρώ προς όφελος του δολαρίου είχε εξελιχθεί η φυγή των κεφαλαίων από την Ζώνη του Ευρώ το 1999 και το 2000 και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Οι αθρόες καθαρές εκροές άμεσων επενδυτικών κεφαλαίων από την Ζώνη του Ευρώ, έχουν προσελκυσθεί στο σύνολό τους από τις αμερικανικές αξίες! Και αν εξαιρέσει κανείς την ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων, το γεγονός ότι οι αμερικανικές μετοχές είχαν προσελκύσει σχεδόν στο σύνολό τους τα κεφάλαια αυτά και όχι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πολλαπλώς αξιοσημείωτο.

Ωστόσο, η έντονη αυτή έκφραση λεκτικής υποστήριξης που δέχθηκε χθες το ευρώ, δεν επαρκεί. Με τη λεκτική αυτή υποστήριξη φαίνεται ότι επιθυμούν απλώς τη στήριξη του ευρώ. Ετσι, το ευρώ συνήλθε έναντι του δολαρίου… H ισχυρή θέση του δολαρίου ανεκόπη χθες από την αστάθεια της Wall που το επηρεάζει. Το ευρώ χθες ανήλθε στα 88,65 σεντς. Χθες το ευρώ παρά την επίδραση της λεκτικής παρέμβασης, απλώς σταθεροποιήθηκε αδύναμο να ανακτήσει σημαντικό από το χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου. Να επισημανθεί, βεβαίως, πως το ευρώ εξακολουθεί να χάνει από τη γέννησή του τον Ιανουάριο του 1999 το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Απλώς, να θυμίσω ότι το ευρώ είχε καταρρεύσει στα 82,25 σεντς έναντι του δολαρίου την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2000, που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από τη γέννησή του. Το ευρώ μετά την περιβόητη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών του G7, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου του 2000 είχε ανακάμψει και τον Ιανουάριο του 2001 είχε αγγίξει τα 96 σεντς. Μια ανάκαμψη που είχε προκαλέσει ελπίδες ότι οι «μαύρες» μέρες αποτελούν παρελθόν που, όμως, αποδείχθηκαν για πολλοστή φορά φρούδες. Οι παρεμβάσεις αυτό που πέτυχαν ήταν απλώς να ανακόψουν τη δραματική πτωτική πορεία του ευρώ, και όχι να αντιστρέψουν ουσιαστικά την κατεύθυνσή του.

Και ενώ το περίφημο Beige Book της FED, δηλαδή η έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στις περιφέρειες, περιείχε μελανά χρώματα, δεν πτόησε ιδιαίτερα τη Wall Street. Επισημαίνοντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ «έχουν πλήξει βάναυσα» την αμερικανική οικονομία καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα σημείωσε κατακόρυφη πτώση, ωστόσο το σοκ τείνει να ξεπεραστεί. Βεβαίως, η ειδεχθής τρομοκρατική ισλαμική επίθεση πολλαπλασίασε τους κινδύνους ύφεσης που απειλούσαν την ήδη ευάλωτη οικονομία. Ωστόσο, οι γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις και οι μειώσεις των επιτοκίων θα έχουν θετική επίδραση. Ομως, η στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάρρευση του ενεργειακού κολοσού του Τέξας, Enron, επισκιάζει τα πάντα θρυμματίζοντας τις ελπίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή