Ο CEO «πλήρωσε» το σκάνδαλο στην Credit Suisse

Ο CEO «πλήρωσε» το σκάνδαλο στην Credit Suisse

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου, Τιτζανέ Τιάμ, λήγει η αναστάτωση που είχε προκαλέσει το σκάνδαλο στην Credit Suisse. Από τον Σεπτέμβριο, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς έχει αποκαλυφθεί ότι ο επικεφαλής εσωτερικών λειτουργιών είχε προσλάβει ιδιωτικούς ερευνητές, ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών.

Η απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης εσωτερικής διαμάχης μεταξύ του Τιτζανέ Τιάμ και του προέδρου της εταιρείας, Ουρς Ρόνεν. Η διαμάχη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο: Υστερα από μια χολιγουντιανή καταδίωξη με αυτοκίνητα στη Ζυρίχη, ο Ικμπαλ Καν, πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων στην Credit Suisse, ανακάλυψε ότι τον παρακολουθούσαν ιδιωτικοί ντετέκτιβ. Επειτα, αποκαλύφθηκε ότι ένα ακόμη στέλεχος του ελβετικού τραπεζικού ομίλου βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με την έρευνα που ακολούθησε, ο Τιάμ δεν είχε καμία εμπλοκή στα περιστατικά και την ευθύνη έφερε ο στενός συνεργάτης του και επικεφαλής εσωτερικών λειτουργιών, Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ, ο οποίος απολύθηκε. Ο σύμβουλος που βοήθησε τον Μπουέ στην παρακολούθηση αυτοκτόνησε. «Δεν είχα καμία γνώση σχετικά με την παρακολούθηση των δύο πρώην συναδέλφων. Αδιαμφισβήτητα, αναστάτωσε την Credit Suisse και προκάλεσε άγχος και πλήγματα. Λυπάμαι που συνέβη και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε χθες ο Τιάμ, ύστερα από την αποπομπή του.

Παρότι αποδείχθηκε ότι ο Τιάμ δεν έφερε καμία ευθύνη, το σκάνδαλο δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στα ανώτατα κλιμάκια της Credit Suisse και ενέτεινε τη διαμάχη του με τον Ρόνερ. Ορισμένοι από τους μετόχους με τα μεγαλύτερα μερίδια στην Credit Suisse είχαν υποστηρίξει δημοσίως τον Τιάμ και αντ’ αυτού πρότειναν την αποπομπή του προέδρου της, Ουρς Ρόνερ. «Η ανησυχία μας είναι ότι έχουμε έναν διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος είναι ικανός και ταλαντούχος. Ωστόσο, ως ιεραρχικά ανώτερο έχουμε έναν πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι ικανός ή ταλαντούχος, και ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο φαίνεται πως απλώς τον αντιγράφει, απλώς ακολουθεί τυφλά οτιδήποτε πει», όπως είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ντέιβιντ Χίρο, αντιπρόεδρος της αμερικανικής Harris Associates, του μεγαλύτερου μετόχου στην Credit Suisse.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο αγνόησε τις εκκλήσεις της Harris Associates και δύο επιπλέον μεγαλομετόχων του ελβετικού τραπεζικού ομίλου, οι οποίοι ζητούσαν από τον Ρόνερ είτε να υποστηρίξει τον διευθύνοντα σύμβουλο είτε να παραιτηθεί. Αντιθέτως, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισαν χθες «ομόφωνα», όπως έγραφαν στην επίσημη ανακοίνωσή τους, ότι υποστηρίζουν την παραμονή του προέδρου και την αποπομπή του Τιάμ. «Από όλους τους μετόχους μας είδαμε μια υποχώρηση όσον αφορά την εμπιστοσύνη, τη φήμη και την αξιοπιστία», σχολίασε ο Ρόνερ, έπειτα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τη θέση του Τιάμ θα αναλάβει ο Ελβετός Τόμας Γκότσταϊν, ο οποίος εργάζεται στην Credit Suisse τα τελευταία 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τιάμ από το 2015, τα κέρδη του ελβετικού τραπεζικού ομίλου έχουν αυξηθεί, αλλά η αξία της μετοχής του έχει υποχωρήσει κατά περίπου 46%. «Ο Τιτζανέ συνέβαλε σε τεράστιο βαθμό στην Credit Suisse από τότε που ήρθε το 2015. Σε αυτόν οφείλεται το γεγονός ότι η Credit Suisse βρίσκεται σε πολύ γερά θεμέλια και ότι έχει επιστρέψει επιτυχώς στην κερδοφορία», σχολίασε χθες ο Ρόνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή