Διπλάσιο μερίδιο στη Mediobanca θέλει ο ιδρυτής της Luxottica

Διπλάσιο μερίδιο στη Mediobanca θέλει ο ιδρυτής της Luxottica

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eξήντα χρόνια πέρασαν αφότου ο Λεονάρντο ντελ Βέκιο άφηνε το Μιλάνο ως ένας ορφανός νεαρός μαθητευόμενος για να εκπαιδευθεί στην κατασκευή γυαλιών. Σήμερα επιστρέφει και μπορεί να υπερηφανευθεί ότι στόχος του είναι να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Mediobanca, μιας ιστορικής τράπεζας που ιδρύθηκε στο Μιλάνο πριν από 74 χρόνια και της οποίας τις ιταλικές ρίζες θέλει ο Λεονάρντο ντελ Βέκιο να περιφρουρήσει. Και αυτό ανεξάρτητα με το ότι η  εταιρεία του Luxottica, που κατασκευάζει σχεδόν 87 εκατομμύρια σκελετούς γυαλιών σε πάμπολλες χώρες από τη Βραζιλία μέχρι την Κίνα, δεν έχει τα κεντρικά γραφεία της στην Ιταλία. Η έδρα της βρίσκεται στη Γαλλία ως απόρροια της συμμαχίας της με τη γαλλική Εssilor, που έλαβε μορφή στον όμιλο ΕssilorLuxottica.

Ο Ιταλός μεγιστάνας δηλώνει πως είναι έτοιμος να διευρύνει το μερίδιό του στη Mediobanca, εάν λάβει την αναγκαία έγκριση των εποπτικών αρχών. Πέρυσι είχε προκαλέσει έκπληξη στο οικονομικό και επιχειρηματικό κατεστημένο του Μιλάνου, όταν ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει 1 δισ. δολάρια στην τράπεζα. Φέτος θέλει να διπλασιάσει το μερίδιό του από το 10% στο 20% και να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ στη Mediobanca, που λογίζεται ως πυλώνας της ιταλικής οικονομίας. Αξιωματούχοι της Τραπέζης της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν ανεπίσημες επαφές με τους εκπροσώπους του Λεονάρντο ντελ Βέκιο, ο οποίος διατύπωσε σε προκαταρκτικό στάδιο την πρόθεσή του. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως το εάν θα δοθεί έγκριση και το πότε παραμένουν ακόμη αβέβαια. Εάν τελικά λάβει το πράσινο φως, μάλλον θα αποχωρήσουν από την τράπεζα άλλοι επενδυτές, που αντιδρούν με το δικό του δυνητικό 20%. Εκείνος, όπως επισημαίνει, ενδιαφέρεται να φέρει σταθερότητα στη Μediobanca και να αποτρέψει επιθετική εξαγορά μεριδίου από ξένους.

Αναλυτές και ιταλικά Μέσα στοιχηματίζουν ότι τον ενδιαφέρει να επηρεάσει και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στην τράπεζα, καθώς και να ασκήσει επιρροή στην ασφαλιστική Assicurazioni Generali, στην οποία η Μediobanca είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη μέτοχος. Οπως, πάντως, αναφέρει το Bloomberg, ίσως τα σχέδια του 84χρονου μεγιστάνα να είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή