Νέες κατηγορίες κατά της Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού

Νέες κατηγορίες κατά της Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ξανά η Google στην Ευρώπη, αυτή τη φορά για καταχρηστική προώθηση τουριστικών καταλυμάτων εις βάρος μικρότερων ηλεκτρονικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού. Σε επιστολή τους προς την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού 34 εταιρείες που προσφέρουν πακέτα διακοπών, μεταξύ αυτών η TripAdvisor, η Expedia, η HomeToGo και η eDreams, καταγγέλλουν τον αμερικανικό κολοσσό για αθέμιτο ανταγωνισμό και εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά.

«Διακρίνουμε ισχυρές ενδείξεις μιας ανταγωνιστικής στρατηγικής της Google, ώστε να περιορίσει εμάς και τη βιομηχανία μας σε απλούς παρόχους περιεχομένου», όπως γράφεται στην επιστολή προς την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Οι 34 εταιρείες που τη συνυπογράφουν, διαμαρτύρονται ότι κατά την αναζήτηση καταλυμάτων οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν στην κορυφή των αποτελεσμάτων τις υπηρεσίες της Google και ύστερα τις δικές τους.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Google ξεχωρίζουν έναντι άλλων, διότι εμφανίζονται με ένα διακριτό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό τραβάει τα βλέμματα όχι μόνον επειδή είναι στην κορυφή της σελίδας αναζήτησης, αλλά επίσης διότι εμπεριέχει φωτογραφίες, χάρτη, αξιολογήσεις και τιμές. «Μία τέτοιου είδους ευνοϊκή κατάταξη και παρουσίαση διασφαλίζει για τις υπηρεσίες της Google μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερα κλικ σε σχέση με οποιαδήποτε ανταγωνιστική υπηρεσία, ακόμη εάν είναι πιο σχετική με την αναζήτηση του χρήστη», σύμφωνα με την επιστολή, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη στρατηγική της Google στραγγαλίζει τις ανταγωνιστικές εταιρείες.

Μία από τις εταιρείες, το όνομα της οποίας δεν έχει δημοσιευτεί, υπέβαλε ξεχωριστή καταγγελία εναντίον της Google αυτή τη φορά ενώπιον της Κομισιόν. Η καταγγελία κινείται στο ίδιο πλαίσιο, κατηγορώντας τον αμερικανικό κολοσσό για προώθηση ορισμένων τουριστικών καταλυμάτων, αναφέροντας όμως πιο συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες της Google αναδεικνύονται «δωρεάν». Αντιθέτως, σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία, οι υπόλοιπες πλατφόρμες τουριστικών καταλυμάτων οφείλουν να πληρώσουν αδρά προκειμένου να εμφανίζονται στην κορυφή της σελίδας αναζήτησης. Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Google δεν πληρούν τα ίδια κριτήρια και τυγχάνουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα πάντοτε με την καταγγελία. Στην επιστολή της προς την Κομισιόν, η ίδια εταιρεία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η συμπεριφορά καταπνίγει τους ανταγωνιστές, αποθαρρύνει νέες εταιρείες από την είσοδό τους στον κλάδο και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα καταλύματα, γεγονός που τελικά πλήττει τους καταναλωτές.

«Οι άνθρωποι εμπιστεύονται την Google για να τους προσφέρει σχετικές και αξιόπιστες πληροφορίες από ένα ευρύ δίκτυο πηγών», όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός ως απάντηση στις καταγγελίες. «Γι’ αυτόν τον λόγο τα αποτελέσματα των αναζητήσεων είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν τις πιο σχετικές πληροφορίες για το αίτημά σας. Οσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα που μπορούμε να παρέχουμε, τόσο πιο αξιόπιστη καθοδήγηση μπορούμε να στείλουμε στους συνεργάτες μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google. Ο τεχνολογικός κολοσσός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζει ένα νέο σύστημα για εύρεση εργασίας, τοπικών καταστημάτων και για αναζητήσεις σχετικά με τον τουρισμό στην Ευρώπη. Βάσει αυτού του νέου συστήματος, οι χρήστες θα βλέπουν στην κορυφή της σελίδας των αποτελεσμάτων μία μεγάλη γκάμα επιλογών. «Είναι σχεδιασμένο, ώστε να αναδείξει το φάσμα των διαθέσιμων επιλογών», όπως ανακοίνωσε χθες η Google.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει κατηγορηθεί ήδη για αντίστοιχες στρατηγικές στην προώθηση των υπηρεσιών του για εύρεση εργασίας, καταστημάτων λιανικής, πτήσεων και ξενοδοχείων, και απειλείται με πρόστιμο ύψους 8,2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Google θα επιχειρήσει να αντικρούσει μέρος αυτών των κατηγοριών εντός της εβδομάδας σε τριήμερη ακροαματική διαδικασία, που ξεκινάει αύριο. Η απόφαση προβλέπεται πως θα θέσει τα όρια στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για επιβολή αυστηρών μέτρων στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Σε περίπτωση ήττας, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να δυσκολευτεί να επαναφέρει αντίστοιχη υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου και να θέσει κανόνες στους τεχνολογικούς γίγαντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή