Την «παραμονή» του City στην Ε.Ε. διαπραγματεύεται η Βρετανία

Την «παραμονή» του City στην Ε.Ε. διαπραγματεύεται η Βρετανία

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη απόσχισή της από την Ε.Ε., η Βρετανία ετοιμάζεται να προβάλει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις προς τις Βρυξέλλες στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις του City του Λονδίνου θα διατηρήσουν την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στη μετά το Brexit εποχή.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το Λονδίνο θα ζητήσει από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει σε μόνιμη βάση ότι η βρετανική νομοθεσία που διέπει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών είναι τουλάχιστον εξίσου αυστηρή με την ευρωπαϊκή και να κλείσει σχετική συμφωνία διάρκειας δεκαετιών.

Το θέμα αφορά το καθεστώς νομοθετικής και κανονιστικής ισοτιμίας, γνωστό ως equivalence, όπως περιγράφεται με την ορολογία της Ε.Ε. η αναγνώριση ότι μια τρίτη χώρα έχει νομοθεσία τουλάχιστον εξίσου αυστηρή με την ευρωπαϊκή ώστε να συνεργάζεται μαζί της επί ίσοις όροις. Οι FT επικαλούνται σχετικό έγγραφο εργασίας, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε εις γνώσιν της βρετανικής εφημερίδας αφού κατεγράφη με τηλεφακό ενώ βρισκόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το έγγραφο αναφέρει πως ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ θα θέσει ως αρχική διαπραγματευτική του θέση το αίτημα του Λονδίνου να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. ένα πλήρες κεφάλαιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και «μόνιμη αναγνώριση equivalence». Θα ζητήσει μάλιστα να σταθεροποιηθεί αυτό το καθεστώς, προκειμένου να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, η στάση του Λονδίνου αντανακλά την εντεινόμενη ανησυχία των βρετανικών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα πως η Ε.Ε. θα ανακαλέσει το καθεστώς equivalence σε ό,τι αφορά τις εταιρείες του City δυσχεραίνοντας τις προσπάθειές τους να εξυπηρετήσουν Ευρωπαίους πελάτες τους.

Σημειωτέον ότι η Ε.Ε. έχει το δικαίωμα να ανακαλεί το καθεστώς equivalence χωρίς να αφήνει μεγάλο χρονικό διάστημα στην ενδιαφερόμενη χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις η προειδοποίηση έρχεται μόλις 30 ημέρες πριν από την ανάκληση.

Οπως, άλλωστε, τονίζουν οι FT, η Ε.Ε. χρησιμοποιεί το καθεστώς equivalence ως διαπραγματευτικό χαρτί. Συχνά, το ανακαλεί για να ασκήσει πιέσεις στους εμπορικούς της εταίρους. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες απέκλεισαν τους Ευρωπαίους επενδυτές από το χρηματιστήριο της Ελβετίας, επειδή είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ανάμεσα στη Βέρνη και στις Βρυξέλλες για τη σύναψη ευρύτερης συμφωνίας.

Εξάλλου, τραπεζικές πηγές που συμμετείχαν στη διαμόρφωση της διαπραγματευτικής στρατηγικής του Λονδίνου, υπογράμμισαν στους FT ότι οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες με εκτεταμένη παρουσία στο Λονδίνο χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη «περίοδο χάριτος» από τις 30 ημέρες.

«Οταν είσαι η JP Morgan ή η UBS ακόμη και ένα ολόκληρο έτος δεν αρκεί για να οργανώσεις την κατάσταση», τόνισε η ίδια πηγή και υπογράμμισε πως η περίοδος του καθεστώτος equivalence πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια. Εξέφρασε, πάντως, επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον μπορεί το Λονδίνο να επιτύχει μια τέτοια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στο σχετικό έγγραφο διατυπώνεται μάλιστα η εκτίμηση πως η Βρετανία θα δυσκολευτεί να αποσπάσει μια τόσο γενναιόδωρη και άνευ προηγουμένου συμφωνία. Παραθέτει, έτσι, την υπόθεση πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ένα είδος συμφωνίας που θα καλύπτει μερικώς τις βρετανικές απαιτήσεις.

Δύο τα πιθανά σενάρια 

Είναι πολύ πιθανόν η Ε.Ε.  να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί το καθεστώς equivalence που ενδιαφέρει το City του Λονδίνου. Γι’ αυτό και το έγγραφο εργασίας που επικαλούνται οι Financial Times παραθέτει και δύο πιθανά σενάρια για το ποια θα είναι η έκβαση των σχετικών συνομιλιών και ποια μπορεί να είναι η τύχη του βρετανικού αιτήματος. 

Ενα πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά να αναγνωριστεί επιλεκτικά καθεστώς equivalence με μια «κοινή δήλωση συνεργασίας» και με εκτεταμένα μνημόνια κατανόησης. Ενα δεύτερο σενάριο θα ήταν να διασφαλίσει η Βρετανία συμφωνία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά για «περιορισμένο χρονικό διάστημα». Το εν λόγω έγγραφο εργασίας εξετάζει, άλλωστε, και την περίπτωση να υιοθετήσει αρνητική στάση η Ε.Ε., καθιστώντας σαφές πως θα μπορεί να ανακαλεί μονομερώς την αναγνώριση καθεστώτος equivalence.

Ετσι πηγή επίσης από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο περιέγραψε αυτό το ενδεχόμενο ως «σενάριο καταστροφής», καθώς θα διασφαλίζει στην Ε.Ε. το «πάνω χέρι». Σημειωτέον ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε διεξοδικώς τη θέση του επί του θέματος σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στη City AM, οικονομική εφημερίδα του Λονδίνου. Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου προειδοποιεί πως ορισμένες πλευρές του City θα αποκλίνουν από τους υφιστάμενους κανόνες των Βρυξελλών και πιθανώς να κατηγορήσει η Ε.Ε. τη Βρετανία ότι προσπαθεί να συμφωνήσει «επιλεκτικά όπως τη συμφέρει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή