Μέτωπο με την Ε.Ε. ανοίγει ο Τραμπ, εκτοξεύοντας απειλές για επιβολή δασμών

Μέτωπο με την Ε.Ε. ανοίγει ο Τραμπ, εκτοξεύοντας απειλές για επιβολή δασμών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών και έχοντας βρεθεί πλέον σε θέση ισχύος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ξιφουλκήσει εναντίον της Ε.Ε. στο πεδίο του εμπορίου. Εχει πιστωθεί την επιτυχία της διμερούς σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, που απέτρεψε την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Επίσης, δεν κινδυνεύει πλέον με παραπομπή στη Δικαιοσύνη λόγω των πεπραγμένων του, οπότε αισθάνεται σχεδόν παντοδύναμος, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Και τώρα ήρθε η ώρα να ασχοληθεί με τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ και της Ε.Ε., οι οποίες αποτιμώνται σε 1 τρισ. δολάρια και πλέον. Η ανισορροπία στο διμερές εμπόριο με τη Γηραιά Ηπειρο, όπως τόνισε ο Τραμπ, είναι χειρότερη από ό,τι με την Κίνα, απειλώντας να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και σε άλλα προϊόντα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν αφενός πρόθυμοι να συνεργαστούν με την αμερικανική κυβέρνηση για να διευθετήσουν τα ακανθώδη θέματα, αφετέρου είναι έτοιμοι να ανταπαντήσουν. Μετά τις πρόσφατες συζητήσεις με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Συντηρητικός Γερμανός βουλευτής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, δηλώνει: «Κινούμαστε συντονισμένα και θα υπερασπίσουμε εαυτόν, οπότε εάν επιβληθούν δασμοί θα απαντήσουμε με αντίστοιχους, οι οποίοι θα είναι καίριοι για τα αμερικανικά προϊόντα». Εν τω μεταξύ, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ, όπερ σημαίνει ότι το μέλλον των διαπραγματεύσεων γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο. Ο Σόντλαντ είχε καταθέσει κατά την έρευνα για την παραπομπή ή μη του Τραμπ. Ειδικοί σε θέματα διεθνούς εμπορίου τονίζουν ότι μία περιορισμένου βεληνεκούς συμφωνία, όπως εκείνη με το Πεκίνο, θα έδινε την ευκαιρία μιας εκεχειρίας – τα βασικά θέματα, βεβαίως, όπως οι επιδοτήσεις των αεροναυπηγικών, το εμπόριο των αγροτικών και τα σχέδια φορολόγησης των αμερικανικών ψηφιακών κολοσσών από την Ε.Ε., δεν θα λυθούν. Το 2018, η Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας) ήταν η μεγαλύτερη αγορά υποδοχής των αμερικανικών εξαγωγών, ενώ το 2019 το έλλειμμα των ΗΠΑ προς την Ε.Ε. έφθασε τα 178 δισ. δολάρια, παρατηρεί το Reuters.

Εξαιτίας του ότι έχει απενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαιτησίας στον ΠΟΕ, ο Λευκός Οίκος και οι Βρυξέλλες δεν έχουν δυνατότητα διεθνούς διαμεσολάβησης. «Εχουμε συμμάχους και εχθρούς, αλλά μερικές φορές οι σύμμαχοι είναι εχθροί μας – απλώς δεν το γνωρίζουμε», είναι μία από τις χαρακτηριστικές του πολωτικού κλίματος φράσεις του Τραμπ. Τον Ιανουάριο στο Νταβός οι επαφές του με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν θετικές, εντούτοις στη συνέχεια παρέτεινε τους δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα, που είχε επιβάλει αρχικά το 2018.

Ο Τόμας Μπάερτ, αρμόδιος για θέματα γεωργίας και εμπορίου στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ, είχε επισημάνει ότι ο επίτροπος εμπορίου Φιλ Χόγκαν θα επισκέπτεται κάθε μήνα την Ουάσιγκτον, ώστε να επεξεργαστεί μία περιορισμένη συμφωνία. Σε μία τέτοια προοπτική, όπως τόνισε, «θα έχει τη δυνατότητα να διαμηνύει ότι η χειρότερη εμπορική σχέση (με την Ε.Ε.) μεταμορφώθηκε στην καλύτερη». Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει πως κάτι τέτοιο δεν μεταφράζεται στο ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα αρχίσουν να αγοράζουν γενετικώς τροποποιημένα αγροτικά προϊόντα ή κοτόπουλα που απολυμάνθηκαν με χλωρίνη. Πρόκειται για δύο πρακτικές που δεν γίνονται αποδεκτές στη Γηραιά Ηπειρο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώτος τη τάξει οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναστείλει προσωρινά τα σχέδια επιπλέον δασμολόγησης των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ «παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες να συναφθεί μία καλή τη πίστει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή