Περιορίστηκαν οι εκπομπές ρύπων το 2019

Περιορίστηκαν οι εκπομπές ρύπων το 2019

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της δεκαετίας του 1980» μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων ρύπων στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), κάνοντας μια ευχάριστη έκπληξη στους υπέρμαχους της προστασίας του κλίματος.

Παρότι στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας η χρήση του άνθρακα συνέχισε να αυξάνεται, οι παγκόσμιες εκπομπές παρέμειναν σταθερές το 2019 στους 33 γιγατόνους, διότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε., εκμεταλλεύθηκαν άλλες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΙΕΑ, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. «Η μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας άρχισε να επιταχύνεται με έντονο ρυθμό», όπως ανακοίνωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της ΙΕΑ. «Με κάνει να ελπίζω ότι βλέπουμε το ανώτατο όριο των εκπομπών αερίων ρύπων και ότι τώρα θα αρχίσουν να μειώνονται», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στις ΗΠΑ, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 3% ή κατά 140 εκατ. τόνους το 2019, καθώς πολλοί στράφηκαν στο φυσικό αέριο, το οποίο πωλείται σε χαμηλότερες τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των εκπομπών καταγράφηκε παρά την αποδέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης από τις επιταγές της Συμφωνίας των Παρισίων.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 5% ή κατά 160 εκατ. τόνους το 2019. Σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ, το φυσικό αέριο παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τον άνθρακα «για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.». Επιπλέον, η αιολική ενέργεια τείνει να φτάσει τα ίδια επίπεδα με τον άνθρακα όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο Μπιρόλ ανέφερε ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού με χρήση άνθρακα μειώθηκε κατά 25% πέρυσι, εν μέρει εξαιτίας του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων. Στην Ιαπωνία, οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν κατά 4% από το 2018 ή κατά 48 εκατ. τόνους, διότι πλέον επαναλειτουργούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους το 2011. Αντίθετα στο ρεύμα κινήθηκαν το 2019 οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, όπου οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 320 εκατ. τόνους, καθώς ο άνθρακας συνεχίζει να τροφοδοτεί τον κλάδο της ενέργειας.

Ο επικεφαλής της ΙΕΑ τόνισε ότι οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν με ακόμη ταχύτερο ρυθμό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουν να αυξάνονται. «Εχουμε τις τεχνολογίες ενέργειας προκειμένου να το πετύχουμε και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε όλες. Το 2019 είναι μια χρονιά η οποία μου δίνει ελπίδα ότι η δεκαετία του 2020 θα είναι μία δεκαετία ανακούφισης», υπογράμμισε ο Μπιρόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή