Στο δικαστήριο ως μάρτυρα καλεί τον Ντ. Τραμπ η Amazon

Στο δικαστήριο ως μάρτυρα καλεί τον Ντ. Τραμπ η Amazon

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένορκη κατάθεση ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου καλεί η Amazon τον Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρενέβη σε κρατικό διαγωνισμό του υπουργείου Αμύνης. Ο διαγωνισμός αφορούσε την ανάθεση δεκαετούς συμβολαίου, αξίας 10 δισ. δολαρίων, ονόματι JEDI, για την αναβάθμιση των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι υποψίες περί μεροληψίας υπέρ της Microsoft, στην οποία τελικά ανατέθηκε το JEDI τον Οκτώβριο, προκύπτουν από τις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ εναντίον του Τζεφ Μπέζος, προέδρου της Amazon, και από τη χρόνια δημόσια κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει επανειλημμένως ότι είναι πρόθυμος να χρησιμοποιεί τη θέση του ως προέδρου και ως επικεφαλής του στρατού, προκειμένου να επεμβαίνει στις κυβερνητικές λειτουργίες –συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων– και τελικά να εξυπηρετεί τους προσωπικούς του σκοπούς», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ντρου Χέρντενερ, εκπρόσωπος της Amazon. Με την κλήτευση του Τραμπ και των στελεχών που συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή, η υπόθεση του JEDI παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, ακόμη και αν οι δικαστικές αρχές αποφασίσουν ότι τελικά δεν απαιτείται η ένορκη κατάθεσή τους.

Πέραν του Τραμπ, η Amazon καλεί για κατάθεση τον πρώην υπουργό Αμύνης Τζέιμς Μάτις, τον επικεφαλής τμήματος πληροφοριών στο Πεντάγωνο Ντάνα Ντίζι και τον υπουργό Αμύνης, Μαρκ Εσπερ. Ο τελευταίος ανέλαβε την επανεξέταση του διαγωνισμού αφότου είχε ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής και αποχώρησε από την επιτροπή τρεις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης, επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων.

Δεδομένων της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (cloud) και της κυριαρχίας της στη συγκεκριμένη αγορά (48% έναντι 15,5% της Microsoft), η Amazon εθεωρείτο αδιαμφισβήτητο φαβορί για τον διαγωνισμό. Ωστόσο, κατά την τελευταία φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, το καλοκαίρι του 2019, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε δημοσίως τις αμφιβολίες του για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, ισχυριζόμενος ότι «κάποιες από τις σπουδαιότερες εταιρείες του κόσμου διαμαρτύρονται» για τη συμμετοχή της Amazon στον διαγωνισμό.

Αλλά οι επιθέσεις του Τραμπ προς τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό και προς τον ίδιο τον πρόεδρό του είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ενδεικτικά, σε προεκλογική ομιλία του το 2016, ο Τραμπ είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Μπέζος θέλει να αποκτήσει πολιτική επιρροή, ώστε να ευνοήσει την εταιρεία του. «Αυτό δεν είναι σωστό. Και πιστέψτε με, αν γίνω πρόεδρος, θα έχει πολλά προβλήματα», είχε δηλώσει ο Τραμπ για την Amazon. Πρόκειται, μάλιστα, για μία από τις φράσεις που έχει συμπεριλάβει η Amazon στον φάκελο δικογραφίας, προσπαθώντας να αποδείξει τη βαθιά αντιπάθεια του Αμερικανού προέδρου προς τον τεχνολογικό κολοσσό και συνεπώς μεροληψία κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Εκτοτε, όμως, ο Τραμπ έχει επανειλημμένως επικρίνει και άλλες δραστηριότητες του Μπέζος. Διαμαρτύρεται συχνά για τη δημοσιογραφική κάλυψη των κινήσεων της κυβέρνησής του από την Washington Post, την οποία κατέχει ο Μπέζος, και έχει κατηγορήσει την εφημερίδα για δημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με τον ίδιο. Επιπλέον, έχει ασκήσει πιέσεις στα αμερικανικά ταχυδρομεία για αύξηση της προμήθειας σε πακέτα της Amazon.

Ωστόσο, το πρόβλημα με την καταγγελία από την Amazon είναι ότι περιλαμβάνει μόνον υποψίες περί μεροληψίας και δεν παρουσιάζει απτές αποδείξεις για την ενοχή του Αμερικανού προέδρου. Συνεπώς, πολλοί θεωρούν πως οι δικαστικές αρχές θα απορρίψουν το αίτημα της εταιρείας για κλήτευση και προσαγωγή επιπλέον αποδεικτικών μέσων.

«Το αίτημα της Amazon είναι ανούσιο, επιβαρυντικό και απλώς σκοπεύει να καθυστερήσει την προσφορά αυτής της σημαντικής τεχνολογίας στους στρατιώτες μας», ανακοίνωσε η Ρέιτσελ βαν Τζόνσον, εκπρόσωπος του αρμόδιου τμήματος στο αμερικανικό υπουργείο Αμύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή