ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηπια πτώση τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπια πτώση τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές

Ημέρα απωλειών ήταν η χθεσινή για τους περισσότερους δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την αμερικανική αγορά, ενώ και το ευρώ προς το δολάριο εξασθένησε σε χαμηλά διετίας και πλέον, διότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατάσταση του κορωνοϊού. Αρχικά χθες η πτώση τους ήταν δραστικότερη, επειδή υπήρξε σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις της ασθένειας στην Κίνα, αλλά και στον αριθμό των θανάτων εκεί.

Παρά ταύτα, οι απώλειές τους περιορίστηκαν στη συνέχεια, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η πληθώρα διαγνώσεων λόγω νέας ιατρικής μεθοδολογίας δεν σημαίνει ότι αυτόματα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση και ότι έχει εκτιναχθεί ο αριθμός νέων κρουσμάτων.

Στην αμερικανική αγορά αργά χθες ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 0,13% και ο S&P 500 κατέγραφε οριακά κέρδη 0,04%. Το αργό Νέας Υόρκης είχε άνοδο 0,8% στα 51,57 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύθηκε 1,04% στα 56,37 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη φετινή ζήτηση σε αργό κατά 200.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες για επιπλέον περικοπή της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του.

«Ακόμα είναι πολύ νωρίς να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει τον συνολικό αντίκτυπο από την επιδημία στην αμερικανική αγορά. Φαίνεται πως ακόμα είμαστε ισχυροί και οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να δαπανούν», επισημαίνει ο Κρις Γκάφνεϊ, πρόεδρος του τμήματος παγκοσμίων αγορών της τράπεζας ΤΙΑΑ. «Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα, είναι το πόσο γρήγορα μπορεί ο κορωνοϊός να τεθεί υπό έλεγχο και εάν η Κίνα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να περιορίσει την επέκτασή του και να επαναφέρει τα πράγματα σε μία κανονικότητα».

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με – 0,02%. Οι περισσότεροι δείκτες έκλεισαν με απώλειες πλην εκείνου του χρηματιστηρίου του Μιλάνου (FTSE MIB), που ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με +0,12%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με -1,09%, με -0,03% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,19% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,31% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Tο ευρώ ως προς το δολάριο διαπραγματευόταν πλησίον των χαμηλότερων επιπέδων του από τον Μάιο του 2017 στο 1,0848 δολ.