Επενδύσεις 53 δισ. δολ. το 2019 σε εταιρείες ψηφιακής τραπεζικής

Επενδύσεις 53 δισ. δολ. το 2019 σε εταιρείες ψηφιακής τραπεζικής

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότερα κεφάλαια διοχετεύουν οι διεθνείς επενδυτές στις νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ψηφιακής τραπεζικής και των ηλεκτρονικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παντός τύπου (fintech), σύμφωνα με σχετικό άρθρο του οικονομικού περιοδικού Forbes.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Accenture, το 2019 οι επενδυτές τοποθέτησαν στον κλάδο πάνω από  53 δισ. δολάρια συνολικά σε διεθνή κλίμακα. Κάθε χρόνο το ποσό ολοένα και αυξάνεται, ενόσω οι νέοι επιχειρηματίες ανταγωνίζονται ευθέως με τις παραδοσιακές και ενίοτε υπεραιωνόβιες τράπεζες ή τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι αυτό της MoneyLion, μιας επονομαζόμενης «νεοτράπεζας». Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτήν; Ουσιαστικά πρόκειται για μία εφαρμογή, η οποία όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει κάποιος λογαριασμό, να εκδώσει χρεωστική κάρτα και να παίρνει προκαταβολή από τον μισθό του, αλλά και να μπορεί να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια με αμοιβαία κεφάλαια.

Με χρήστες που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια, η MoneyLion εμφανίζεται πρώτη φορά μέσα στις 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με κριτήριο την καινοτομία τους για το 2019. Μία ενδιαφέρουσα επιχείρηση, επίσης, είναι η Dave, η οποία προσφέρει σε 5 εκατομμύρια και πλέον καταναλωτές τη δυνατότητα με ελάχιστη συνδρομή ενός δολαρίου τον μήνα και να τους παρέχει συμβουλές, ώστε να έχουν υπό έλεγχο την πιστωτική κάρτα και τα δάνειά τους, να ελέγχουν την κατάσταση του λογαριασμού τους και να μην πληρώνουν προμήθεια για τυχόν υπερανάληψη. Αξίζει να σημειωθεί ως στοιχείο αξιοπιστίας της Dave ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν, επενδυτής, δραστήριος στις αγαθοεργίες και ιδιοκτήτης ομάδας μπάσκετ, έχει τοποθετήσει σε αυτήν 76 εκατ. δολάρια. Η δε αξία της Dave αποτιμάται ήδη σε 1,2 δισ. δολάρια.

Στο πεδίο της τεχνολογίας ασφαλιστικών υπηρεσιών, τώρα, εντοπίζονται τέσσερις νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πρωτοεμφανίζονται στον κατάλογο των πενήντα πιο καινοτόμων. Μέσα σε αυτές είναι η Ethos, η οποία εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της τεχνολογίας προγνώσεων προκειμένου να υπολογίσει τις τιμές των ασφαλίστρων ανά περίπτωση μέσα σε δέκα λεπτά, ενώ μπορεί να πιστοποιήσει τα δεδομένα που έχει δώσει κάθε ενδιαφερόμενο άτομο, διασταυρώνοντάς τα με το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό φαρμακευτικής αγωγής. Ανάμεσα σε όσους έχουν εμπιστευθεί τις προοπτικές της Ethos συγκαταλέγονται οίκοι επενδυτικών καινοτόμων κεφαλαίων και επενδυτές, αλλά και οι Τζέι Ζι (ράπερ και διευθυντής δισκογραφικών εταιρειών), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (ηθοποιός και παραγωγός), Κέβιν Ντουράντ (καλαθοσφαιριστής) και Γουίλ Σμιθ (ηθοποιός και παραγωγός). Το σύνολο των επενδύσεων ανέρχεται σε 107 εκατ. δολάρια. Σήμερα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αγοράς PitchBook, η Ethos αποτιμάται σε 450 εκατ. δολάρια.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, στο σύνολο των 50 πιο καινοτόμων εταιρειών χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας του 2019, οι 19 εξ αυτών βρίσκονται στον κατάλογο πρώτη φορά. Εν τω μεταξύ, όπως διευκρινίζουν οι συντάκτες αυτού του καταλόγου στο περιοδικό Forbes, το σημαντικό για να τον καταρτίσουν δεν είναι το μέγεθος της εκάστοτε νεοφυούς εταιρείας, αλλά το εάν στηρίζεται σε μια καλή ιδέα. Ας πούμε, για παράδειγμα, η Propel έχει εξασφαλίσει μόλις 18 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση από τα επενδυτικά κεφάλαια Andreessen Horowitz και τη διάσημη τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς, μεταξύ των άλλων, ενώ η αξία της ανέρχεται σε 55 εκατ. δολάρια. Πάντως, η εφαρμογή της Propel σε κινητά τηλέφωνα με την επωνυμία Fresh EBT είναι ήδη σε θέση να προσφέρει σε δύο εκατομμύρια δικαιούχους επιδομάτων να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους, να εντοπίζουν επιδόματα ηλεκτρονικά και να τα ενεργοποιούν, και να αναζητούν δουλειά και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Ο 32χρονος ιδρυτής της Propel, Τζίμι Τσεν, μεγάλωσε σε μια οικογένεια στο Κάνσας Σίτι που τα κατάφερνε με δυσκολία, αλλά εκείνος κατόρθωσε να πάει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και εργάστηκε στις εταιρείες Linkedin και Facebook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή