Καθηλωμένη παραμένει η γερμανική οικονομία

Καθηλωμένη παραμένει η γερμανική οικονομία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, αποτέλεσε επί πολλές δεκαετίες την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά μια σειρά από ετερόκλητους παράγοντες τείνουν να τη μετατρέψουν σε μεγάλο ασθενή της Γηραιάς Ηπείρου.

Η πτώση της κατανάλωσης τόσο των γερμανικών νοικοκυριών όσο και της κυβέρνησης και παράλληλα η απροθυμία των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν έχουν καθηλώσει την οικονομία της σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το αποτέλεσμα είναι η στασιμότητα στην οποία περιήλθε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, έχοντας φλερτάρει πρώτα επί μήνες με την ύφεση, την οποία μετά βίας φαίνεται να αποφεύγει. Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες συγκαταλέγονται και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές τράπεζες υπό την πίεση των αρνητικών επιτοκίων και των αυξημένων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας που τους έχουν επιβληθεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Και οι προσπάθειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, της Deutsche Bank και της Commerzbank, να συγχωνευθούν έχουν αποβεί άκαρπες.

Υπό πίεση βρίσκεται, άλλωστε, το βαρύ πυροβολικό της γερμανικής οικονομίας, η αυτοκινητοβιομηχανία της, που εξωθείται σε εκτεταμένες δαπάνες με σκοπό τη στροφή της στην ηλεκτροκίνηση και τη γενικότερη προσαρμογή της στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στον πιεστικό αυτό συνδυασμό προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες  ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, που προοιωνίζονται επιδείνωση του κλίματος.

Η Γερμανία μπήκε, έτσι, στο 2020 με μια οικονομία σε στασιμότητα και τον μεταποιητικό τομέα της υπό πίεση, με αποτέλεσμα να μην είναι θωρακισμένη απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονούν η αβεβαιότητα για το διεθνές εμπόριο και η επιδημία του κορωνοϊού.

Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat φέρουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να έχει σημειώσει μηδενική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για έστω και οριακή ανάπτυξη. Στο σύνολο του 2019, άλλωστε, το γερμανικό ΑΕΠ δεν αυξήθηκε παρά μόνον 0,6% και το 2020 αναμένεται να είναι μόλις οριακά καλύτερο. Οι εξαγωγές της χώρας έχουν μειωθεί, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές. Θετικά στοιχεία που αμβλύνουν την αρνητική εικόνα είναι η ανάπτυξη που σημείωσε ο κατασκευαστικός κλάδος και οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι κυρίως η καλή εικόνα στην αγορά εργασίας τόσο της Γερμανίας όσο και της ευρύτερης Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat φέρουν την αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη να επιταχύνεται κατά 0,3% στα τέλη του περασμένου έτους. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν, πάντως, να υπογραμμίσουν την παρήγορη διαπίστωση πως τόσο η Γερμανία όσο και η ευρύτερη Ευρωζώνη έχουν έως τώρα αποφύγει τη συρρίκνωση.

Κι αυτό γιατί είχε προ πολλού φανεί πως η γερμανική οικονομία φλέρταρε με την ύφεση, ενώ και η εικόνα της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες ενέπνεε ανησυχία. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου κατέδειξαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει σημειώσει η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια. Τον ίδιο μήνα, άλλωστε, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν ξαφνικά κατά 1,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας.

Πλήγμα στις εξαγωγές

Εν μέσω γενικότερα αρνητικής συγκυρίας, η γερμανική οικονομία δέχεται τελευταία καίρια πλήγματα  από την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα. Η εξάπλωσή της έχει εξωθήσει  τις θυγατρικές γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα. Η εμβληματική Volkswagen, για παράδειγμα, ήταν ανάμεσα στις πρώτες  βιομηχανίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις μονάδες παραγωγής τους στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά έναν άλλο γερμανικό κολοσσό, την Daimler, προεξοφλεί μείωση των πωλήσεων στη μονάδα της Mercedes Benz.

Στη σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα η Κομισιόν, αναφέρεται στην επιδημία του κορωνοϊού ως «καθοριστικό κίνδυνο» που μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε υποχώρηση. Κι αυτό γιατί η τεράστια αγορά της Κίνας είναι ίσως η σημαντικότερη για τις γερμανικές βιομηχανίες. Εξαιρουμένων των αγορών της Ε.Ε., η κινεζική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά την αμερικανική  με πωλήσεις γερμανικών προϊόντων αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ ετησίως. Οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στην Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% του συνόλου των εξαγωγών της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το 2018 οι εξαγωγές στην Κίνα αντιπροσώπευαν το 2,8% του γερμανικού ΑΕΠ. Εξάλλου, η βιομηχανία Osram Licht αντλεί περίπου το 20% των εσόδων της στην Κίνα και προεξοφλεί σημαντική πτώση τους, καθώς έχει αναγκαστεί να αναστείλει προσωρινά πολλές μονάδες της εξαιτίας της επιδημίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή