Σε ύφεση διολισθαίνει η ιαπωνική οικονομία

Σε ύφεση διολισθαίνει η ιαπωνική οικονομία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα ύφεσης κινδυνεύει να διολισθήσει η ιαπωνική οικονομία, καθώς συρρικνώθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς εξαετίας το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας «έπνιξε» την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και τις δαπάνες των επιχειρήσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ύφεση σε μια περίοδο μάλιστα που ο κορωνοϊός «φρενάρει» την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές επισημαίνουν ότι ο μεγάλος αντίκτυπος της επιδημίας του κορωνοϊού, που ήδη πλήττει τόσο την παραγωγή όσο και τον τουρισμό, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ιαπωνική οικονομία εάν η επιδημία δεν περιοριστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 6,3% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές χθες – ρυθμός ταχύτερος σε σχέση με τη μέση πρόβλεψη για συρρίκνωση 3,7%.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, οπότε η κατανάλωση συρρικνώθηκε μετά την αύξηση του ΦΠΑ τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν και σε μια περίοδο που κυριαρχεί αβεβαιότητα παγκοσμίως εξαιτίας του κορωνοϊού, καθιστώντας την ιαπωνική οικονομία ευάλωτη στο να διολισθήσει σε ύφεση, η οποία προκύπτει μετά δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

«Είναι αρκετές οι πιθανότητες η ιαπωνική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ο κορωναϊός θα πλήξει τον τουρισμό και τις εξαγωγές, αλλά και την εσωτερική κατανάλωση», εκτιμά ο Τάρο Σάιτο, ερευνητής στο NLI Research Institute. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως, εάν η επιδημία δεν περιοριστεί μέχρι τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, τότε η ζημία στην οικονομία ενδέχεται να είναι μεγάλη. Σημειώνεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ τον Οκτώβριο πέρυσι καθώς και η μείωση των πωλήσεων χειμωνιάτικων ειδών λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9%. Ετσι, καταγράφηκε για πρώτη φορά πτώση τα τελευταία πέντε τρίμηνα. Ερευνα του Reuters προβλέπει πως η ιαπωνική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο οι προβλέψεις αυτές μπορεί να αλλάξουν, κάτι που εξαρτάται από τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, η Σιγκαπούρη αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τη φετινή χρονιά, ενώ την ίδια ώρα η ανάπτυξη της οικονομίας της Ταϊλάνδης αναπτύχθηκε με βραδύτερους ρυθμούς σε διάστημα πέντε ετών. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό κατά τα τελευταία σε δύο χρόνια. ​​​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή