Με ηλεκτρονικά πορτοφόλια αγορές 1 τρισ. δολ. το 2020

Με ηλεκτρονικά πορτοφόλια αγορές 1 τρισ. δολ. το 2020

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τάση των καταναλωτών να αποφεύγουν το ρευστό ή ακόμα και τις πιστωτικές κάρτες και να στρέφονται στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια με χρήση κινητού τηλεφώνου, δίνει μία τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη σε όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό. Αυτού του είδους η υπηρεσία θα εξαλείψει την ανάγκη να κουβαλούν οι άνθρωποι μαζί τους πορτοφόλι, οπότε μειώνουν αυτομάτως και τις πιθανότητες να τους το κλέψουν ή να το χάσουν. Οι ηλεκτρονικές διευκολύνσεις είναι οι παράγοντες οι οποίοι ευνοούν τη θεαματική ανάπτυξη της αγοράς και από πλευράς καταναλωτών και από πλευράς επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η εταιρεία οικονομικών εκδόσεων LearnBonds.com, φέτος η αγορά ηλεκτρονικών πορτοφολιών αναμένεται να προσεγγίσει το 1 τρισ. δολ., παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 36,5% σε ετήσια βάση. Η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί αδιαλείπτως και τα προσεχή έτη, ενώ η αξία της αγοράς θα διαμορφωθεί μελλοντικά στα 2,1 τρισ. δολ. Στην πρωτοπορία βρίσκεται η Κίνα και ακολουθούν ΗΠΑ και Βρετανία.

Τι σημαίνει εμπράκτως ηλεκτρονικό πορτοφόλι; Το να μπορούμε να περνάμε την αντίστοιχη εφαρμογή του έξυπνου κινητού από το τερματικό του εκάστοτε εμπόρου. Η μεταφορά των δεδομένων διεκπεραιώνεται είτε διαμέσου της προδιαγραφής ασύρματης επικοινωνίας Near Field Communication (NFC) είτε μέσω της σάρωσης ενός κωδικού Quick Response (QR), ώστε να γίνει ηλεκτρονικά η μεταφορά των τραπεζικών δεδομένων. Στην πρώτη γραμμή αυτής της αγοράς ήδη βρίσκονται τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια: ApplePay, Google Wallet, WeChat Pay και AliPay.

Τρία χρόνια πίσω, το 2017, η αγορά ηλεκτρονικών πορτοφολιών έφθανε σε αξία τα 368 δισ. δολ., όπως δείχνει σχετική έρευνα της Statista, της ηλεκτρονικής πύλης δεδομένων αγοράς και συναφών αναλύσεων. Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, η αξία της ξεπέρασε τα 745,7 δισ. δολ. Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διεθνής αγορά ηλεκτρονικών πορτοφολιών έως το 2023 θα έχει φθάσει τα 2,1 τρισ. δολ., εμφανίζοντας αύξηση 28,1% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν για τις καθημερινές συναλλαγές τους το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, έχει εκτιναχθεί και αυτός. Το 2017 έφθανε τα 824 εκατ. παγκοσμίως και τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκε στο 1,3 δισ., ενώ έως το 2023 θα διαμορφωθεί στο 1,6 δισ., σύμφωνα με τη Statista. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί στο 13,5% σε ετήσια βάση. Οι ανήκοντες στη γενιά των μιλένιαλ, ηλικίας από 23-38 ετών και οι αμέσως νεότεροι της Γενιάς Ζ, ηλικίας 17-22 ετών, είναι και οι πιο φανατικοί της συγκεκριμένης μεθόδου. Κατέχουν μερίδιο 37% και 25% αντίστοιχα. Η κατά μέσον όρο αξία της συναλλαγής ανά χρήστη σε ετήσια βάση αναμένεται να φθάσει τα 791,2 δολ. φέτος, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 75% σε σχέση με το 2017. Τα επόμενα τρία χρόνια η αξία αυτή ενδεχομένως να γίνει σχεδόν διπλάσια, στα 1.289 δολ.

Κορυφαία στην αγορά ηλεκτρονικών πορτοφολιών είναι η Νοτιοανατολική Ασία, με προεξάρχουσα την Κίνα. Βάσει της σχετικής έρευνας της Statista, από όσους ρωτήθηκαν στην Κίνα, το 70% απάντησε ότι πολύ συχνά χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι. Το 2020 η Κίνα θα αντιστοιχεί στο σχεδόν 80% των παγκόσμιων εσόδων από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Η υποδομή η οποία είναι αναγκαία για τις ψηφιακές συναλλαγές ήδη υπήρχε εκεί, ενώ παράλληλα οι πιστωτικές κάρτες ουδέποτε έγιναν τόσο δημοφιλείς στην Κίνα, όσο σε άλλες χώρες γενικώς. Σήμερα, λοιπόν, οι πληρωμές μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχουν γίνει συνήθεις, οι κωδικοί των Quick Response είναι παντού και όσοι τους χρησιμοποιούν πληρώνουν τους πάντες, από το ταξί και το σούπερ μάρκετ μέχρι τους καλλιτέχνες και τους ακροβάτες του δρόμου. Και αυτό σημαίνει πως οι Δυτικοί είναι πολύ πίσω στη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών, με τις ΗΠΑ δεύτερες μετά την Κίνα και προβλεπόμενη αξία συναλλαγών 116 δισ. δολ. (επτά φορές λιγότερο από την Κίνα) και τρίτη τη Βρετανία με 14,9 δισ. δολ. φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή