Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν  χθες οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς πήραν ώθηση από την υποχώρηση του ευρώ, που διολίσθησε την Τρίτη στο 1,08 δολάριο, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία που εμφανίζουν κάμψη στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανία. Κλίμα αισιοδοξίας καλλιέργησε όμως στις αγορές και η μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς επικράτησε μεταξύ των επενδυτών η πεποίθηση πως θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος της επιδημίας στην αλυσίδα προσφοράς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, όταν έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα μειώθηκε για δεύτερη συναπτή ημέρα. Σημείωσαν, έτσι, άνοδο οι δείκτες που ακολουθούν μετοχές εταιρειών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ορυχεία. Οπότε ο δείκτης SXPP, που παρακολουθεί τις μετοχές των ορυχείων, έκλεισε με άνοδο άνω του 1%.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη πτώση του ίδιου δείκτη κατά σχεδόν 2%, όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Apple εξέδωσε προειδοποίηση πως ενδέχεται να μειωθούν οι πωλήσεις του εξαιτίας της επιδημίας στην Κίνα.

Η προειδοποίηση είχε επαναφέρει την ανησυχία πως λόγω της επιδημίας θα πληγούν κλάδοι και βιομηχανίες με μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα. Χθες πάντως επανήλθε η αισιοδοξία στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

«Επικρατεί στις αγορές η πεποίθηση πως οι κινεζικές αρχές θα καταβάλλουν πάντα κάθε προσπάθεια και θα παρεμβαίνουν με κάποιο τρόπο στις χρηματαγορές», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής αγοράς στην CMC Markets το Λονδίνο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη λάβει πολλά μέτρα για να στηρίξει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη επιδημία μετά την άτυπη πνευμονία (SARS) της διετίας 2002-2003. Εχει, έτσι, επιτύχει έως τώρα να τονώσει την εμπιστοσύνη παγκοσμίως και να εξωθήσει ανοδικά τις μετοχές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,02% όπως και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Παράλληλα ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,79% και με κέρδη 0,9% ο CAC 40 του Παρισιού.

Τις επόμενες ημέρες οι αγορές θα έχουν το βλέμμα στραμμένο στα νέα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν και αφορούν την οικονομία της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ΡΜΙ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή