ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής

to-dnt-anapse-to-prasino-fos-gia-koyrema-toy-chreoys-tis-argentinis-2364719

Το χρέος της Αργεντινής, το οποίο ανέρχεται στο 90% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο και για την αναδιάρθρωσή του πρόκειται να επιβαρυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι ομολογιούχοι, όπως έκρινε το κλιμάκιο του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, που πρέπει να διαμορφωθεί για τη μείωση του χρέους και τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού, «δεν είναι οικονομικά ή πολιτικά εφικτό». Προκειμένου να επανέλθει η βιωσιμότητα, όσοι έχουν ομόλογα της Αργεντινής οφείλουν να προβούν σε μια «σημαντική συνεισφορά», σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Ταμείου.

Μολονότι πολλοί είχαν προβλέψει τα συμπεράσματα του Ταμείου, πρόκειται για μεγάλη μεταβολή από την προηγούμενη επίσημη ανάλυση του χρέους, τον περασμένο Ιούλιο. Εκτοτε, το πέσο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40%, τα αποθεματικά έχουν μειωθεί κατά 20 δισ. δολάρια (περίπου το ένα τρίτο) και η οικονομία υποχώρησε με ταχύτερο ρυθμό από το προσδοκώμενο. Η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους έχει περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, όταν το ΔΝΤ είχε κρίνει πως το χρέος της Αργεντινής ήταν «βιώσιμο, αλλά δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες αποπληρωμής».

Η στάση του ΔΝΤ υποστηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της, εκτός εάν της χορηγηθεί χρόνος για να ενισχύσει την οικονομία της. Μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΔΝΤ, ο πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες, δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι, εφόσον όλοι είναι διατεθειμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία, η Αργεντινή μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να ορθοποδήσει.

Ο Φερνάντες σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος με τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του χρέους προς το ΔΝΤ. Η χώρα οφείλει να αποπληρώσει περισσότερα από 38,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και οι περισσότερες οφειλές λήγουν τον Μάιο. «Ουσιαστικά ζητούν ένα μεγάλο κούρεμα», όπως σχολίασε στο Reuters o Γκάμπριελ Ζέλπο, διευθυντής της συμβουλευτικής Seido στο Μπουένος Αϊρες. Ο Ζέλπο προσέθεσε πως η θέση του ΔΝΤ δίνει ώθηση στον Μάρτιν Γκουζμάν, υπουργό Οικονομικών της χώρας, να επιβαρύνει τους ομολογιούχους. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αναμένεται πως θα λήξουν στο τέλος Μαρτίου.

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, σχολίασε αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg πως προβλέπει ότι η χώρα θα αποπληρώσει πλήρως το δάνειό της στο Ταμείο. Ηδη έχει χορηγήσει 44 δισεκατομμύρια από το ύψος ρεκόρ των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ζήτησε η Αργεντινή την άνοιξη του 2018. «Δηλώνουν το αυτονόητο», σχολίασε στο Bloomberg ο Χανς Χουμς, διευθύνων σύμβουλος της Greylock Capital στη Νέα Υόρκη. «Τα δάνεια που χορήγησε το ΔΝΤ στην Αργεντινή ευθύνονται για τη μη βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε ο Χουμς.

Σύμφωνα με τον Ζέλπο, τα συμπεράσματα του ΔΝΤ, παρότι δεν ήταν απροσδόκητα, είναι αρνητικά για τους ομολογιούχους και προδικάζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. «Σημαίνουν ενδεχομένως ότι θα υπάρχει μακρύτερη περίοδος αναδιάρθρωσης και περισσότερος χρόνος προτού ξαναμπεί η χώρα στην αγορά», τόνισε ο ίδιος. Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει ήδη οκτώ φορές και οδεύει προς τρίτο συναπτό έτος ύφεσης το 2020. Προβλέπεται ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,5% το 2019.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας πρόκειται να συναντηθεί με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο πλαίσιο της σύσκεψης του G20 στο Ριάντ, προκειμένου να διαπραγματευθούν τις επόμενες κινήσεις τους.