Προγράμματα στήριξης απολυμένων σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

Προγράμματα στήριξης απολυμένων σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια  άνθρωποι μέσα στα τελευταία 15-20 χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω μεταφοράς της παραγωγικής βάσης της εταιρείας τους σε άλλη χώρα – εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης. Στην Ε.Ε. και στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκροτήθηκαν ταμεία αρωγής και απασχόλησης, τα οποία ανέλαβαν να στηρίξουν να να προετοιμάσουν για νέες δουλειές αυτούς τους ανθρώπους.

Μία από αυτούς ήταν η Τζένιφερ Χον, η οποία δούλευε ως οδηγός περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος στο Κέντλαντ της Ινδιάνας στις ΗΠΑ. Ηταν το 2005, όταν ο εργοδότης της στην εταιρεία συσκευασίας τροφίμων Viskase μετέφερε το εργοστάσιο στο Μεξικό, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC. «Ξέρω πως πολλές θέσεις εργασίας, όπως η δική μου, και εργοστάσια αντιστοίχως έφυγαν από την Αμερική, αφότου υπογράφηκε η Συμφωνία Βορειοαμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA)», λέει η ίδια.

Συχνά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται πως εκείνη η συμφωνία του 1994 μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού ήταν η αιτία τέτοιων μετακινήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας. Τον Ιανουάριο συνήψε μια συμφωνία σε αντικατάσταση της παλαιάς. Η απόφασή του να καταργήσει τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους του επανέφερε τη συζήτηση για το πώς όσοι υφίστανται βλάβη από την παγκοσμιοποίηση την αντισταθμίζουν.

Στις ΗΠΑ, ήδη από τη δεκαετία του 1960 εφαρμόζεται πρόγραμμα με την επωνυμία Αρωγή Εμπορικής Προσαρμογής, ύψους 800 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.

Οι πληγέντες εργαζόμενοι παίρνουν επίδομα ανεργίας τρία χρόνια και τους παρέχεται συμβουλευτική για νέα εργασία, όπως επιδοτούμενη επανακατάρτιση, επισημαίνει το BBC. Το 2018 δικαιούνταν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα στις ΗΠΑ 76.902 άτομα, ενώ η Τζένιφερ Χον το είχε παρακολουθήσει το 2005 και για δύο χρόνια. Σπούδασε στο πλαίσιο αυτό διοίκηση επιχειρήσεων. «Εάν δεν ξαναγύριζα στα θρανία», εξηγεί, «μάλλον θα έκανα μια αδιέξοδη δουλειά σε εργοστάσιο ή στο λιανεμπόριο». Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το αντίστοιχο πρόγραμμα με την επωνυμία Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση συστάθηκε το 2006 και τα τελευταία πέντε χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν και βοηθήθηκαν πρώην εργαζόμενοι στην Air France, στο Carrefour και στη Volvo για να εξεύρουν νέα εργασία. Η Κίρσι Τζουνιλάινεν εργαζόταν 16 χρόνια στη Nokia, και συγκεκριμένα στο μεγάλο εργοστάσιο στο Σάλο της νοτιοδυτικής Φινλανδίας. Το 2012 έκλεισε. Εάν δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ε.Ε. και δεν ήταν και ευνοϊκή η οικογενειακή της κατάσταση, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. «Αλλοι πούλησαν τα σπίτια τους για να επιβιώσουν», τονίζει η ίδια, και η Κομισιόν επισημαίνει πως, χωρίς τη βοήθεια, το Σάλο θα είχε 17% ανεργία και όχι 6%. Η κ. Τζουνιλάινεν, τέλος, συνέδραμε παλιούς συναδέλφους της να βρουν νέες δουλειές σε πρώτη φάση και μετά εκείνη προσελήφθη σε εταιρεία συμβούλων πληροφορικής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή