Αρση φοροαπαλλαγών λόγω Ε.Ε. ζητεί η Boeing

Αρση φοροαπαλλαγών λόγω Ε.Ε. ζητεί η Boeing

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να άρει φοροαπαλλαγές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για τον κολοσσό της Boeing και άλλες εταιρείες του κλάδου της αεροναυπηγικής, αποσκοπώντας στο να μην τους επιβληθούν πιθανοί τιμωρητικοί δασμοί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λόγω των εκατέρωθεν απειλών για δασμούς σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα εξαιτίας της διένεξης Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για τις επιδοτήσεις στην κατασκευή αεροσκαφών, οι αξιωματούχοι σπεύδουν να πάρουν πίσω τις ελαφρύνσεις, οι οποίες μπορεί να εκληφθούν ως αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς επί των αεροσκαφών που κατασκευάζονται από τη βασική ανταγωνίστρια της Boeing, την Airbus. Η κίνηση αυτή έγινε αφότου τελεσιδίκησε η προσφυγή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και έλαβε το πράσινο φως να επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά λόγω της επιδότησης της Airbus. Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται, ως απάντηση στις ΗΠΑ, να λάβει και εκείνη το πράσινο φως σε αντίστοιχη προσφυγή με αφορμή την κρατική οικονομική στήριξη της Boeing.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει διαπιστώσει ότι οι δύο μεγαλύτερες αεροναυπηγικές εταιρείες του κόσμου έλαβαν δισ. δολάρια υπό μορφή αθέμιτων επιδοτήσεων από το 2004 και εντεύθεν. Ο διεθνής οργανισμός επικρίνει αμφότερα τα μέρη, διότι δεν κατόρθωσαν να συμμορφωθούν με παλαιότερες αποφάσεις του, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για έναν πόλεμο ανταλλαγής δασμών. Υστερα από δεκαέξι χρόνια διαμάχης, αυτό που εξακολουθούν να προσάπτουν οι Ευρωπαίοι στους Αμερικανούς είναι ένα σύστημα προνομιακών φορολογικών συντελεστών σε επίπεδο πολιτειακό, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2004 και ανανεώθηκε το 2013 προκειμένου να στηριχθεί η κατασκευή του 777Χ της Boeing. Το 2018, το σύστημα αυτό εξοικονόμησε για την Boeing περί τα 200 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή