ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To επενδυτικό ενδιαφέρον για ηλεκτρικά πατίνια… τραβά την ανηφόρα

to-ependytiko-endiaferon-gia-ilektrika-patinia-amp-8230-trava-tin-anifora-2364933

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν προβληματίσει τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως και σε ορισμένες πόλεις η χρήση τους απαγορεύτηκε ή περιορίστηκε, η βερολινέζικη νεοφυής Tier Mobility, που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά, εξασφάλισε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από όση ανέμενε. Δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος, παρέτεινε το διάστημα αναζήτησης επενδυτών, κατά το οποίο συγκέντρωσε 60 εκατ. δολάρια, και έφθασε να εξασφαλίζει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Μεταξύ των επενδυτών συγκαταλέγονται και κρατικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι. Εντούτοις, οι αρμόδιες αρχές σε όλον τον κόσμο δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια της ανοχής και της ανεκτικότητάς τους για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία εντούτοις γίνονται ολοένα δημοφιλέστερα.

Στο Μόντρεαλ του Καναδά έχει απαγορευθεί πλήρως η χρήση τους, διότι πολύ συχνά στάθμευαν παράνομα, ενώ σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις θέτουν περιορισμούς ως προς τις περιοχές όπου επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Στη Γερμανία έχει προταθεί να τεθούν κανόνες τέτοιοι ώστε να απαιτείται άδεια για στάθμευση πατινιών σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με το Bloomberg, στη δε Γαλλία την περυσινή χρονιά εφαρμόστηκαν νέοι κανόνες ασφαλείας, στο πλαίσιο των οποίων τα ηλεκτρικά πατίνια θα πρέπει να φέρουν φώτα και να διαθέτουν σύστημα πέδησης, δηλαδή φρένα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tier Mobility, Λόρενς Λόισνερ, επισημαίνει ότι τα επιπλέον 40 εκατ. δολάρια η εταιρεία του θα τα χρησιμοποιήσει για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και για εξαγορές. Επιπλέον, τα εν λόγω κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέου τύπου οχημάτων, τα οποία θα συμπληρώσουν τον στόλο της. Πάντως, ο κ. Λόισνερ δεν ανέφερε κάποια αποτίμηση της εταιρείας του, η οποία ιδρύθηκε το 2018 και είναι παρούσα σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις, προσφέροντας 17 εκατομμύρια μετακινήσεις. Φυσικά, οι ευοίωνες προοπτικές για την Tier Mobility έρχονται ως αποτέλεσμα της αλλαγής του μοντέλου μετακίνησης των πολιτών στα παγκόσμια αστικά κέντρα, λόγω του ολοένα μεγαλύτερου ενδιαφέροντος των αρχών για μείωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα – και ως προς τους ρύπους και ως προς τα χρήματα.

Τέλος, τον Ιανουάριο, η καλιφορνέζικη εταιρεία Bird Rides δήλωσε πως θα εξαγοράσει τη γερμανική ανταγωνίστρια Circ, έχοντας εξασφαλίσει από επενδυτές περί τα 350 εκατ. δολάρια.