O άνθρωπος που άλλαξε τη Walt Disney

O άνθρωπος που άλλαξε τη Walt Disney

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ρόμπερτ (Mπομπ) Αϊγκερ θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει τον ρόλο του αναμορφωτή του κολοσσού της Walt Disney, από τότε που ανέλαβε τα ηνία της το 2005 και μέχρι στις αρχές της εβδομάδας,  οπότε και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2021. Η Walt Disney μέσα από μία σειρά εξαγορών και επιχειρηματικών κινήσεων, που ενορχήστρωσε ο Αϊγκερ, αναδείχθηκε στην κορυφαία εταιρεία ψυχαγωγίας του κόσμου, ενώ διαθέτει τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο στο Χόλιγουντ. Στην αρχή, πάντως, όπως εύστοχα παρατηρεί σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η εταιρεία ήταν γνωστή για τα θεματικά πάρκα της και τις αμφίβολης ποιότητας οικογενειακές ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Περιουσιακά στοιχεία

Η Disney σήμερα έχει στο οπλοστάσιό της ορισμένα από τα πιο επίζηλα εμπορικά σήματα στον χώρο της ψυχαγωγίας, του θεάματος και της παραγωγής περιεχομένου, μεταξύ των οποίων τα Marvel, Pixar και Star Wars, καθώς και τα δίκτυα Disney+, Hulu και ESPN+. Η τελευταία μεγάλη επιχειρηματική πρωτοβουλία του Αϊγκερ ήταν η απόκτηση των στούντιο της 21st Century Fox το 2017, ενώ διάδοχός του θα αναλάβει ο νυν επικεφαλής των θεματικών πάρκων Disney, Μπομπ Τσάπεκ. Η οικοδόμηση της «αυτοκρατορίας» ξεκίνησε από το 2005, όταν τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς διαδέχθηκε τον Μάικλ Αϊσνερ ο Αϊγκερ. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2006 συγκεκριμένα, ήρθε σε συμφωνία με την Pixar, την εταιρεία του Στιβ Tζομπς (ενός εκ των συνιδρυτών της Apple) και την απέκτησε αντί 7,4 δισ. δολαρίων. Με την κίνηση αυτή αφενός αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις των δύο εταιρειών, διότι στο παρελθόν είχε δημοσίως αντιπαρατεθεί ο Αϊσνερ με τον Τζομπς, αφετέρου η Disney απέκτησε έτι ισχυρότερη παρουσία στα κινούμενα σχέδια.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2009, η Disney έγινε ακόμα πιο ορατή στην Κίνα, χτίζοντας στη Σαγκάη ένα θεματικό πάρκο, ακριβώς την περίοδο κατά την οποία τα έσοδα από τις δραστηριότητες σε πάρκα και θέρετρα στις ΗΠΑ μειώνονταν λόγω της διεθνούς  χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς η Disney μπήκε και στις δραστηριότητες ροής περιεχομένου, αγοράζοντας το 27% στη Hulu, ενώ τον Αύγουστο απέκτησε αντί 4 δισ. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές τη Marvel Entertainment, προσθέτοντας στη χορεία των ηρωίδων και ηρώων της τον Αϊρονμαν και τον Σπάιντερμαν. Τον Μάρτιο του 2013, ο Ρόμπερτ Αϊγκερ αναλαμβάνει και τον ρόλο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στην Disney, αλλά αρκετοί από τους μετόχους αμφισβητούν το εάν μπορεί να διατηρεί και τις δύο θέσεις, ενώ θέμα εγείρεται και με τις αποδοχές του. Μέσα σε μία δεκαπενταετία, που διοικεί τον αμερικανικό όμιλο έχει εισπράξει σε μισθό, μπόνους και μετοχές περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια, όπως υπολογίζει το Bloomberg.

Τον Οκτώβριο του 2012 αγοράζει από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Τζορτζ  Λούκας την ομώνυμη εταιρεία του Lucasfilm αντί 4 δισ. δολαρίων, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της και τον «Πόλεμο των Αστρων» και τις ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς, ενώ η πρώτη νέα τριλογία του «Πολέμου» κυκλοφορεί στις αίθουσες το 2015. Το 2017 αποκτά και τα κινηματογραφικά στούντιο 21st Century Fox, καθώς και διάσημες τηλεοπτικές σειρές, όπως οι «Simpsons», αν και το τίμημα αποδείχθηκε υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση. Tέλος, την περυσινή χρονιά, ο Ρόμπερτ Αϊγκερ αποφάσισε να αποσύρει το περιεχόμενο της Disney από το Netflix και να δημιουργήσει μία αυτόνομη ανταγωνιστική πλατφόρμα, την Disney+ και με αυτήν να σφραγίσει την κληρονομιά του στην εταιρεία. Οι συνδρομητές της φθάνουν τα 26,5 εκατομμύρια και πληρώνουν συνδρομή 7 δολάρια τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή