ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφει η τουρκική οικονομία

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφει η τουρκική οικονομία

Η τουρκική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο και σχεδόν 1% για το σύνολο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία σηματοδοτούν απότομη μεταστροφή για την οικονομία αναδυόμενης αγοράς, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει ιστορικό ανάπτυξης περίπου 5%, αλλά έχει πληγεί από τη βουτιά σχεδόν κατά 40% της αξίας της λίρας από τις αρχές του 2018.

Συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Αναλυτές σε έρευνα Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη 5% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του 2019, η οικονομία αναπτύχτηκε κατά 0,9%, συγκριτικά με πρόβλεψη για 0,6%. Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5% φέτος και την επόμενη χρονιά.

Οι καταναλωτικές δαπάνες βοήθησαν να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δήλωσε ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτσεκτσί, που είναι επικεφαλής της εταιρίας Burumcekci Consulting στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική διατηρεί την ισχύ της το Α’ τρίμηνο του 2020», δήλωσε. «Νομίζουμε, ότι με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη 4-5% φέτος», πρόσθεσε.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα στις 6,2540 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας από την χθεσινή τιμή κλεισίματος των 6,2080. Η λίρα υποχώρησε λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της επίθεσης συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 Τούρκοι στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία χθες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters