Συστράτευση κεντρικών τραπεζών κατά του κορωνοϊού

Συστράτευση κεντρικών τραπεζών κατά του κορωνοϊού

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί την παγκόσμια οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία και την Ιαπωνία προσανατολίζονται σε μια συντονισμένη δράση. Δηλώνουν έτοιμες να κινηθούν όπως τον Οκτώβριο του 2008 όταν πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν ομαδικά σε μειώσεις επιτοκίων, προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και ενέσεις ρευστότητας.  Την υπόσχεση για «συντονισμένη δράση» των μεγαλύτερων οικονομιών του G7 έχει δώσει από την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, ενόψει της προγραμματισμένης για αυτήν την εβδομάδα συνάντησης των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Στο κλίμα γενικής επιστράτευσης προσθέτει τις δυσοίωνες προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ, καθώς προειδοποιεί πως η επιδημία του κορωνοϊού αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και τη φέρνει πιο κοντά σε μια νέα ύφεση.

Τελευταία στη σειρά η ΕΚΤ έσπευσε να τονίσει χθες πως είναι έτοιμη να κάνει χρήση της νομισματικής πολιτικής για να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας. Μιλώντας από το Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε πως η Τράπεζα «παρακολουθεί στενά και καταγράφει προσεκτικά όλα τα στοιχεία».

Προσέθεσε πως «σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του καταλλήλως. Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμα να λάβουν μέτρα για την τόνωση των οικονομιών τους στην περίπτωση που ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία είναι σοβαρός. Επανέλαβε, και ο ίδιος την υπόσχεση για συντονισμένη λήψη μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών.

Πρώτη δήλωσε ετοιμοπόλεμη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ που από την Παρασκευή προετοίμασε τις αγορές ότι ετοιμάζεται να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν στιβαρά», ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, παραδέχθηκε πως η επιδημία του κορωνοϊού εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία.

Υποσχέθηκε, έτσι, πως «η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της και θα δράσει καταλλήλως για να τη στηρίξει» και οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου. Ακολούθησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας με τον επικεφαλής της, Χαρουχίκο Κουρόντα, να δίνει ώθηση στις ασιατικές αγορές, τονίζοντας πως «θα προσφέρει άφθονη ρευστότητα ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές».

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έδωσε, άλλωστε, άμεσα δείγμα των προθέσεών της όταν προσφέρθηκε να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 4,6 δισ. δολαρίων ώστε να διασφαλίσει ρευστότητα στην αγορά.

Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν, πάντως, πως η Ιαπωνία, που ήδη αντιμετωπίζει μειωμένη ζήτηση εν μέρει και εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση ως συνεπακόλουθο και της επιδημίας του κορωνοϊού.

Επισημαίνουν, μάλιστα, πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ιαπωνίας έχει φτάσει στα όριά του, γι’ αυτό και η κεντρική τράπεζά της θα περιοριστεί σε μέτρα κατευνασμού των αγορών. Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε πως η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για μια επιβράδυνση της ανάπτυξης. Στη συνέχεια, η Τράπεζα ανακοίνωσε πως παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο της νομισματικής πολιτικής αλλά και να λάβει «όλα τα απαιτούμενα βήματα για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Καμπανάκι» από ΟΟΣΑ

Η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αν παραταθεί θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα ελαχιστοποιώντας την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2,9% στο 2,4%, αλλά σε περίπτωση που  επεκταθεί η επιδημία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, στην  Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική προβλέπει πως η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,5%. Τόνισε μάλιστα πως και μόνον οι εκτεταμένες επιπτώσεις της επιδημίας στην Κίνα, όπου έχει κλείσει μεγάλος αριθμός εργοστασίων και έχει διακοπεί η παραγωγή, ενώ ολόκληρες περιοχές παραμένουν σε καραντίνα, μπορούν να αφαιρέσουν από τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 0,5 εκατοστιαίες μονάδες. Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε, άλλωστε, πως αν πράγματι επαληθευτούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και τα οικονομικά επιτελεία πρέπει να κινηθούν συντονισμένα και η δράση τους θα είναι πιο αποτελεσματική. Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η επικεφαλής των οικονομολόγων του, Λόρενς Μπουν, κάλεσε τις χώρες να κινηθούν συντονισμένα επισημαίνοντας πως «η εμπιστοσύνη υποχωρεί παντού και πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ότι όλοι επικοινωνούν και ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα και να το κάνουν από κοινού». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως «δεν πρόκειται για πλήγμα που μειώνει τη ζήτηση  αλλά πλήγμα στην εμπιστοσύνη και πλήγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα γι’ αυτό και οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μεμονωμένα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή