Προς συμβιβασμό Βρετανία – ΗΠΑ για ψηφιακό φόρο

Προς συμβιβασμό Βρετανία – ΗΠΑ για ψηφιακό φόρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ε.Ε., η Βρετανία στόχευε και εν μέρει κατόρθωσε να απεξαρτηθεί από τον ζυγό των Βρυξελλών και τις εντολές τους. Ο στόχος, όμως, να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ γίνεται μια νέα παγίδα που εξωθεί το Λονδίνο σε συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι επανεξετάζει το σχέδιό της να επιβάλει τον νέο ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ όπως οι Google, Facebook και Amazon. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις σφοδρές αντιδράσεις της Ουάσιγκτον στην προοπτική να επιβάλουν οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ τον επίμαχο φόρο.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Λονδίνου, μέσα στον Μάρτιο επρόκειτο να επιβληθεί ένας φόρος 2% στα κέρδη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει, όμως, χαρακτηρίσει «μεροληπτικό» και «ανάρμοστο» τον επίμαχο φόρο και απειλεί με αντίποινα όποιον επιχειρήσει να τον εφαρμόσει. «Μελετούμε τα σχόλια που αφορούν τον ψηφιακό φόρο και θα εξετάσουμε το θέμα στο πλαίσιο της πολιτικής μας» ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση που ετοιμάζεται για εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα ανταπαντήσουν με τιμωρητικά μέτρα κατά οποιουδήποτε επιχειρήσει μονομερώς να φορολογήσει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. «Αν κάποιοι θέλουν να επιβάλουν αυθαίρετα φόρους στις ψηφιακές μας εταιρείες θα εξετάσουμε κι εμείς τη δυνατότητα να επιβάλουμε αυθαίρετα φόρους στις αυτοκινητοβιομηχανίες», τόνισε χαρακτηριστικά. Η προειδοποίηση, για την ακρίβεια απειλή, στόχευε εμφανώς στην Ε.Ε. που εξάγει μαζικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Ερωτώμενος, πάντως, σχετικά από δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός απήντησε πως η Βρετανία  δεν έχει ώς τώρα αλλάξει τα σχέδιά της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι  «να βρει μια διεθνή λύση στο θέμα και πάνω σε αυτό εργάζεται, αλλά στο μεταξύ έχει παρουσιάσει κάποιες προτάσεις για τον ψηφιακό φόρο». Το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ που ετοιμάζεται να παρουσιάσει διεθνείς κανόνες για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών στην έδρα στην οποία δραστηριοποιούνται και όχι στην έδρα διάφορων θυγατρικών τους. Αιτία βέβαια οι διάφορες νομοθεσίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν. Ο διεθνής οργανισμός έχει θέσει στόχο να καταλήξει σε συμφωνία με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες μέχρι τον Ιούλιο. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Γαλλίας εξετάζει μια δική της εκδοχή του ψηφιακού φόρου τον οποίο δεν μπορεί, όμως, να επιβάλει επί του παρόντος, καθώς τον Ιανουάριο συμφώνησε με την Ουάσιγκτον να αναστείλει το μέτρο όταν η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε να επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή