Ευφορία στην Ευρώπη, ανησυχία στις ΗΠΑ

Ευφορία στην Ευρώπη, ανησυχία στις ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μετά την έκτακτη συνεδρίαση της αμερικανικής Federal Reserve και την εσπευσμένη μείωση των επιτοκίων οι επενδυτές προσβλέπουν σε μέτρα τόνωσης των οικονομιών από όλες τις κεντρικές τράπεζες. Η αντίδραση δεν ήταν, όμως, ίδια στη Γουόλ Στριτ, όπου η απόφαση της Fed ενέσπειρε ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ανεπαρκής για να θωρακίσει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού. Ετσι, οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ συνέχισαν την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών, με τον S&P 500 να καταγράφει την όγδοη συνεδρία υποχώρησής του κατά τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Οι επενδυτές στράφηκαν για μία ακόμη φορά στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να έχουν βυθιστεί στο 0,73% και των δεκαετών γύρω στο 1%. Εως αργά το βράδυ, λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης ο δείκτης S&P 500 σημείωνε απώλειες 1,80%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,98%.

Οπως τονίζει ο Σουμπάντρα Ρατζάπα,  αναλυτής αμερικανικών τίτλων στη Societe Generale, «οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε καταστάσεις σαν αυτή, δηλαδή όταν σημειώνεται πλήγμα στην προσφορά και πλήγμα στη ζήτηση».

Ακόμη πιο απαισιόδοξος ο Κρις Ρούκεϊ, οικονομολόγος της MUFG Union Bank, που τονίζει πως «μια έκτακτη συνεδρίαση και μια μείωση των επιτοκίων μεγαλύτερη από την αναμενόμενη δείχνει πως τα στελέχη της Fed είναι σε πανικό, όπως ακριβώς ήταν και οι επενδυτές την περασμένη εβδομάδα».

Την ίδια στιγμή, στα χρηματιστήρια της Ευρώπης επικρατούσε ευφορία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές σημείωναν άνοδο άνω του 3%, αν και αργότερα περιόρισαν τα κέρδη τους.

Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,95% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη άνω του 1%. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε στο +1,12, ενώ με άνοδο, αλλά πιο περιορισμένη, συγκεκριμένα 0,43% και 0,8%, έκλεισαν οι δείκτες FTSE MIB του Μιλάνου και IBEX 35 της Μαδρίτης. Το ευρώ κυμαινόταν το βράδυ στο 1,1170 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή