Αιφνίδια μείωση επιτοκίων από τη Fed

Αιφνίδια μείωση επιτοκίων από τη Fed

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτα μέτρα λαμβάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από την επέκταση της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοινώνοντας χθες απροσδόκητη μείωση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου πριν από την καθιερωμένη της συνεδρίαση στις 17-18 Μαρτίου. Σε ανακοίνωσή της η Fed τόνισε ότι μειώνει, συγκεκριμένα, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο, ώστε να κυμαίνεται στη ζώνη 1%-1,25% (έναντι του 1,50%-1,75% προηγουμένως). Πρόκειται για την πρώτη επείγοντος χαρακτήρα περικοπή στο κόστος δανεισμού από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι παράγοντες της αγοράς όσο και οι τράπεζες και οι αναλυτές είχαν προβλέψει μία τέτοια κίνηση με μείωση του επιτοκίου από 25 έως και 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στις 17-18 του μήνα. Η επείγουσα χθεσινή κίνηση προφανώς και αποτυπώνει το πόσο σοβαρή είναι η εξέλιξη της επιδημίας κατά τη Fed, η οποία έλαβε ομόφωνα τη σχετική απόφαση και επιδιώκει να αποτρέψει το να περιπέσει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς από την πόλη της Κίνας, Γουχάν, έχει εξαπλωθεί ταχύτατα δημιουργώντας αλυσιδωτές παρενέργειες σε πολλούς τομείς της οικονομίας (μεταποίηση, μεταφορές, τουρισμός κ.ά.).

Βέβαια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αφήνει να διαφανεί κάποια έλλειψη ψυχραιμίας. Αναφέρει, συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της: «Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν υγιή. Εντούτοις, ο κορωνοϊός θεωρείται επικίνδυνος, ενώ οι επιπτώσεις του στην οικονομική δραστηριότητα δεν είναι ακόμα γνωστές συνολικά και, όσο περνάει ο καιρός, ξεδιπλώνονται. Υπό το πρίσμα αυτών των παραγόντων και για να στηριχθεί ο στόχος μας της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να περικόψει το βασικό επιτόκιο».

Κατά την εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, μία έκτακτη περικοπή επιτοκίων από τη Fed θα επηρέαζε δυσμενώς την κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών την τρέχουσα χρονιά αλλά και πέραν αυτής. Ποια ήταν η αντίδραση της αγοράς στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας; Αρχικά στη Γουόλ Στριτ οι τιμές των μετοχών σημείωσαν άνοδο, διότι η μείωση του κόστους δανεισμού αναμενόταν, αφ’ ης στιγμής ο κορωνοϊός δεν επρόκειτο να περιοριστεί εντός της Κίνας. Μέσα σε λίγα λεπτά, όμως, υπήρξε υποχώρηση, ενώ οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν άνω του 2%. Ανοδικά κινούνταν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είχε ήδη λάβει μέρος χθες σε τηλεφωνική διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών-μελών της «Ομάδας των Επτά» πλουσιότερων χωρών (G7). Ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις τους, δεσμεύθηκαν ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πώς αντέδρασαν αναλυτές μετά την απόφαση της Fed. Κατά τον Τζάστιν Λίντερερ της Cantor Fitzerald, προκάλεσε έκπληξη η κίνηση, διότι ήταν μεμονωμένη και όχι σε συντονισμό με τις λοιπές κεντρικές τράπεζες, ενώ ο Γουίλ Ντέλγουιτς της χρηματιστηριακής Βaird εκτιμά ότι δεν προσθέτει κάτι σημαντικό στην οικονομία, αλλά καθησυχάζει τις αγορές. «Σαν να διαμηνύει η Fed πως ελέγχει την κατάσταση και πρέπει οι αγορές να ηρεμήσουν», παρατηρεί.

Oι προθέσεις της ΕΚΤ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες την ετοιμότητά της ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

H κ. Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για να λάβει τα αναγκαία, κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η επιδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται πολύ γρήγορα, δημιουργώντας κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας και την ομαλή λειτουργία των διεθνών κεφαλαιαγορών».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας με αποδέκτες τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες έχουν δεχθεί πλήγμα από την εμφάνιση και τη διάδοση της επιδημίας. Τα σχετικά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο μέτρο υπό εξέταση είναι ένα στοχευμένο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης, που αφορά πληττόμενες μικρομεσαίες εταιρείες στην Ευρωζώνη. Δεν επίκειται, πάντως, κάποια απόφαση, δεδομένου ότι η προπαρασκευαστική δουλειά, που χρειάζεται, θέλει χρόνο. Επιπλέον, η ΕΚΤ θεωρεί πως στην πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να βρίσκονται οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και όχι η ίδια. Χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Τραπέζης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ότι δεν υπάρχει λόγος για άμεση κινητοποίηση, προσθέτοντας πως τίθεται κατά μιας περικοπής επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή