Ετοιμη να αναλάβει δράση εμφανίζεται η «Ομάδα των Επτά»

Ετοιμη να αναλάβει δράση εμφανίζεται η «Ομάδα των Επτά»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των Επτά» (G7), η οποία έλαβε χώρα χθες για να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, κατέληξε σε μία χλιαρή ανακοίνωση. Τα σχετικά επισήμαναν οι Financial Τimes, προσθέτοντας πως αυτή δεν συνεισφέρει κάτι επιπλέον στις πρόσφατες δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και ενώ δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα εξακολουθήσει η στήριξη του G7 προς την οικονομία και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, των δημοσιονομικών συμπεριλαμβανομένων, για να μην εξασθενήσει από τις καθοδικές πιέσεις που δέχεται, λείπει μία ξεκάθαρη αναφορά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αλλωστε, όπως είχαν ενωρίτερα ενημερώσει έγκυρες πηγές το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη δεν είχαν την πρόθεση να κάνουν συστάσεις για τη λήψη στοχευμένων μέτρων είτε υπό τη μορφή δημοσίων δαπανών ή μείωσης του κόστους δανεισμού.

Ορισμένοι επενδυτές, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ήδη στοιχηματίζουν ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2008 με μία επείγοντος χαρακτήρα συντονισμένη απόφαση για ποσοτική χαλάρωση από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Εντούτοις, αρκετοί αναλυτές διερωτώνται μήπως τα δημοσιονομικά μέτρα από την Κίνα έως τη Γερμανία αποδειχθούν αποτελεσματικότερα. Οπως παρατηρεί ο Τζιμ Μακόρμικ, διευθυντής διεθνούς στρατηγικής στην Natwest Markets, «οι περικοπές επιτοκίων εν γένει και ειδικά οι δραστικές περικοπές τους δεν αποτελούν απαραιτήτως τη σωστή πολιτική ανταπόκριση στη σημερινή κατάσταση. Χρειάζεται, όμως, να δοθεί μία δημοσιονομικού τύπου απάντηση και είναι καλό πως βλέπουμε κάποια τέτοια κινητοποίηση στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ στην Ευρώπη γίνεται σχετική συζήτηση, αλλά όχι ακόμα τόσο πολύ στις ΗΠΑ».

Στην περίπτωση της Κίνας, πάντως, η κεντρική διοίκηση και οι περιφέρειες έχουν δαπανήσει μέχρι και σήμερα περί τα 108,75 δισ. γουάν, δηλαδή σχεδόν 15,6 δισ. δολάρια, ως ειδικά κονδύλια για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Φιν Τζινλίνγκ, διευθυντής του τμήματος κοινωνικής ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει χορηγήσει στις εταιρείες 1 τρισ. γουάν, δηλαδή 143,3 δισ. δολάρια, για να καλύψουν τις δαπάνες κοινωνικής τους ασφάλισης, ώστε να βοηθηθεί η επαναλειτουργία τους. Επίσης, τόνισε ότι το Πεκίνο έχει ως στόχο να περικόψει το συνολικό φορολογικό φορτίο των επιχειρήσεων κατά 510 δισ. γουάν, δηλαδή 73,25 δισ. δολάρια, το τρέχον έτος, ενώ, επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες έχουν δεχθεί καίριο χτύπημα από τον ιό και έχουν έδρα στην επαρχία Χουμπέι, όπου και πρωτοεμφανίστηκε, να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές επί πέντε μήνες. Θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι η αναταραχή από το ξέσπασμα και την επέκταση με γρήγορους ρυθμούς του κορωνοϊού ενδεχομένως να είναι και το καθοριστικό ερέθισμα ώστε να εξεταστεί το πώς εφαρμόζεται η παγκοσμιοποίηση στο επιχειρείν. Οπως επισημαίνει η Λορένς Μπουν, ανώτατη οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η όλη αναστάτωση ίσως υποχρεώσει τους διεθνείς ομίλους να αξιολογήσουν εκ νέου το πώς δρουν σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρούν διηπειρωτικά συστήματα προμηθευτικής αλυσίδας, τα οποία εξαιτίας των εμπορικών διενέξεων και της κλιματικής αλλαγής δέχονται πιέσεις. Οι πιέσεις, τόνισε η κ. Μπουν, ενδεχομένως να ενταθούν εξαιτίας των αλλαγών στον διεθνή φορολογικό κώδικα, αλλά και της επέκτασης του κορωνοϊού, οπότε οι εταιρείες θα επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή