Λιγότερο πετρέλαιο στις αγορές από τον ΟΠΕΚ

Λιγότερο πετρέλαιο στις αγορές από τον ΟΠΕΚ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της παραγωγής μεγαλύτερη από όση έχει έως τώρα συζητηθεί, συνιστούν οι εμπειρογνώμονες του ΟΠΕΚ ενόψει της συνάντησης που θα πραγματοποιήσει το διεθνές καρτέλ πετρελαίου αύριο στην έδρα του στη Βιέννη. Εκτιμούν πως πρέπει να μειωθεί η παραγωγή «μαύρου χρυσού» από 600.000 έως ένα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περισσότερο δηλαδή από όσο είχε προταθεί τον περασμένο μήνα.  Και πάλι, όμως, εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως η μείωση αυτή δεν είναι αρκετή δεδομένου ότι η επιδημία του κορωνοϊού αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κρίση, καθώς η επιδημία αναμένεται να πλήξει καίρια την κατανάλωση πετρελαίου, εξαφανίζοντας την όποια αύξηση σημείωσε η ζήτηση από την αρχή του έτους.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν, άλλωστε, σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το αργό ΗΠΑ έκανε πράξεις χθες το βράδυ στα 47, 67 δολάρια το βαρέλι έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008.

Προκειμένου να διασφαλίσει μείωση της παραγωγής ώστε να ανακόψει την πτώση των τιμών, το διεθνές καρτέλ πρέπει να κάμψει τις αντιστάσεις της Ρωσίας. Από το 2016, οπότε σχημάτισε τη συμμαχία του με τη Ρωσία, ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών του «μαύρου χρυσού» και να διαχειριστεί την πτώση τους, αναπόφευκτη συνέπεια της εκρηκτικής παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, όμως, κι ενώ στην Ευρώπη ακυρώνονται πτήσεις, στην Ιαπωνία κλείνουν σχολεία και στην Ιταλία πόλεις ολόκληρες βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς η επιδημία μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο, αυξάνεται και ο αντίκτυπος στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ομάδα αναλυτών, διαπραγματευτών και επενδυτών εκτιμά μάλιστα πως είναι μόλις η τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια που η κατανάλωση πετρελαίου είναι πιθανόν να σημειώσει μηδενική αύξηση μέσα στο τρέχον έτος. Το διεθνές καρτέλ προβληματίζεται για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνάθροιση των εκπροσώπων από 23 χώρες και για πρώτη φορά στην ιστορία του, η συνάντηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.  Εν ολίγοις θα απαγορεύεται η είσοδος στους δημοσιογράφους στην έδρα του στη Βιέννη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, άλλωστε, θα περιορισθεί «στο ελάχιστο δυνατό» ο αριθμός των εκπροσώπων που θα παραστούν στη συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή