Με εξοπλισμό της Huawei τα δίκτυα 5G στην Ελβετία

Με εξοπλισμό της Huawei τα δίκτυα 5G στην Ελβετία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η συνεργασία με τη Huawei αποτελεί το «μήλον της Εριδος», η Ελβετία όχι μόνον έχει δημιουργήσει ιδιωτικά δίκτυα 5G σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά έχει επίσης μετατραπεί σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου. Μαζί με την Ιταλία, την Κροατία και την Ουγγαρία, η Ελβετία –κρατώντας χαμηλούς τόνους– αγνόησε τις συνεχείς προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και επέτρεψε στους εγχώριους παρόχους τηλεπικοινωνιών να συνεργαστούν με τον κινεζικό κολοσσό.

«Η ελβετική κυβέρνηση έχει αξιολογήσει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη Huawei και έχει καταλήξει στο ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στην τεχνολογία που προσφέρει», όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Αντρέ Κράουζε, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής Sunrise, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Ελβετία. Ο ίδιος κράτησε βέβαια μία επιφύλαξη για το μέλλον, τονίζοντας ότι «εάν η φήμη της Huawei βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση, αυτό θα μπορούσε να μας επηρεάσει σε κάποιο επίπεδο».

Προς το παρόν, πολλές ελβετικές εταιρείες και φορείς έχουν ήδη υιοθετήσει πιλοτικά προγράμματα ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν δίκτυα 5G σε συνεργασία με την ελβετική Sunrise, η οποία έχει αποκλειστικό πάροχο τη Huawei. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, η εθνική ταχυδρομική υπηρεσία και η υπηρεσία μέσων μαζικής μεταφοράς, η Nestle και ο ασφαλιστικός όμιλος Zurich Insurance. Οι διάφοροι φορείς εκμεταλλεύονται την ευκαιρία, διότι το δίκτυο 5G υπόσχεται πως θα προσφέρει ταχύτητα έως και 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G). Παράλληλα, η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, όπου το ταχύτατο δίκτυο είναι διαθέσιμο και σε ένα μικρό αριθμό πολιτών.

Τα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και πολλούς ακόμη κλάδους. «Τα μηχανήματα στα εργοστάσια, τα ρομπότ, οι αισθητήρες, οι κάμερες, οι τουρμπίνες, όλες αυτές οι συσκευές που λειτουργούν με Διαδίκτυο, θα δουλεύουν αποκλειστικά με ιδιωτικά δίκτυα 5G», όπως δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ο Ντούνκαν Στιούαρτ, διευθυντής ερευνών και τηλεπικοινωνιών στην Deloitte. Ο ίδιος προβλέπει ότι μέχρι το 2030 σχεδόν όλες οι εταιρείες, που απασχολούν περισσότερους από 10.000 εργαζομένους, θα έχουν το δικό τους ιδιωτικό δίκτυο 5G.

Ευρώπη

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει επανειλημμένως πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να διακόψει τη συνεργασία με τη Huawei. Μέχρι στιγμής, η Ιταλία, η Κροατία και η Ουγγαρία έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με τον κινεζικό κολοσσό, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν την πρόσβασή του στην ανάπτυξη του εθνικού δικτύου 5G. Συνολικά, η Huawei έχει συνάψει 47 συμφωνίες στην Ευρώπη για την ανάπτυξη δικτύων 5G, περισσότερες σε σχέση με την Ασία. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να διακόψουν τη συνεργασία τους με τον κινεζικό κολοσσό. Βάσει των ευρωπαϊκών προτάσεων για την ανάπτυξη δικτύου 5G, υπάρχει η πιθανότητα να απαγορευθεί η ανάμειξη ξένων υπηρεσιών στα βασικά τμήματα του δικτύου, όπως για παράδειγμα οι σταθμοί βάσης.

Η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με τέτοια εμπόδια. «Ο πληθυσμός της Ελβετίας και η ελβετική οικονομία βασίζονται στις τηλεπικοινωνίες υψηλής ποιότητας», όπως ανήρτησε στον λογαριασμό του στο LinkedIn ο Μαρσέλ Χούμπερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Sunrise.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή