Κορωνοϊός: Τεράστιες οι ζημίες από την ακύρωση 400 εμπορικών εκθέσεων

Κορωνοϊός: Τεράστιες οι ζημίες από την ακύρωση 400 εμπορικών εκθέσεων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι και τη Γενεύη, η επιδημία του κορωνοϊού έχει υπαγορεύσει την ακύρωση ή την επ’ αόριστον αναβολή εμπορικών εκθέσεων. Συνολικά υπολογίζεται ότι ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν κάπου 400 εμπορικές εκθέσεις, με περισσότερες από 100 από αυτές στην Ευρώπη.

Και το βαρύτερο τίμημα πλήρωσε η Ελβετία, που απαγόρευσε όλες τις συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ατόμων. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, οι διεθνείς εμπορικές εκθέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για τους επαγγελματίες που συμμετέχουν όσο και για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να τους συναντήσουν, να εξετάσουν μαζί τους τις εξελίξεις και τα προϊόντα και να κλείσουν συμφωνίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ifo, το οικονομικό ινστιτούτο του Μονάχου, οι επισκέπτες και οι επιχειρήσεις που παρίστανται ή συμμετέχουν στις 185 μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις της Γερμανίας δαπανούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η πρώτη διεθνής έκθεση που έπεσε θύμα του κορωνοϊού ήταν το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (WMC) που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο μήνα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Τα πρώτα στοιχεία από τη Βαρκελώνη καταδεικνύουν πως η ακύρωση του συνέδριου WMC κόστισε στις Αρχές της πόλης διαφυγόντα έσοδα έως και 500 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ακυρώθηκε η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοργανώτριας αρχής, η πόλη έχασε τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ εφόσον στο ποσό αυτό ανήλθαν τα έσοδα από τις τουριστικές συμφωνίες που συνήφθησαν το περασμένο έτος από την ίδια έκθεση. Ακολούθησε το Σαλόνι Αυτοκινήτων της Γενεύης και σειρά από διοργανώσεις σχετικές με τα κρασιά, τα χειροτεχνήματα και τα βιβλία.

Και βέβαια τώρα όσοι υπέστησαν τις αναπόφευκτες ζημίες διερωτώνται ποιος θα τους αποζημιώσει. Η έκθεση βιβλίου της Λειψίας, για παράδειγμα, ακυρώθηκε στην αρχή της εβδομάδας αφήνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων να διερωτώνται ποιος θα αποζημιώσει τις επιχειρήσει που ανέλαβαν να κατασκευάσουν τις υποδομές της έκθεσης, που έκλεισαν εγκαίρως αυτοκίνητα και δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικίασαν εκθεσιακό χώρο.

Οι πρώτες που ζητούν να αποζημιωθούν είναι οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν κατασκευάσει τις υποδομές και έχουν διασφαλίσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Μιλώντας στην DW ο επικεφαλής της βιομηχανίας Famab τόνισε πως «η ακύρωση και μόνον μιας από τις μεγάλες εκθέσεις της Γερμανίας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη τρύπα στα οικονομικά μας».

Ο ίδιος εκτιμά πως οι εκθέσεις που έχουν ακυρωθεί έως τώρα συνεπάγονται ζημίες ύψους περίπου 670 εκατ. ευρώ και πολλές επιχειρήσεις διερωτώνται πώς θα επιβιώσουν τους επόμενους μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή