Κρατικοποιείται η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας

Κρατικοποιείται η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ινδίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κρατικοποίηση της τέταρτης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, της Yes Bank, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, προκαλώντας την ανησυχία των επενδυτών και θέτοντας εν αμφιβόλω την  οικονομία της χώρας.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση των τελευταίων 13 ετών, αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης που είχε περιέλθει η τράπεζα. Σύμφωνα με το Reuters, η Yes Bank, επιβαρυμένη από έναν μεγάλο όγκο επισφαλών δανείων, αναζητούσε εδώ και αρκετούς μήνες ενέσεις για αύξηση κεφαλαίων προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. Mάλιστα, από πέρυσι, προσπάθησε να αντλήσει 2 δισ. δολ., ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο καθυστέρησε να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου. Ηδη, από τον Σεπτέμβριο του 2018, το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει αδυναμίες, με τις τελευταίες εξελίξεις να εντείνουν τις ανησυχίες. Μία μάλιστα έκθεση που δημοσίευσε πέρυσι η Credit Suisse ανέφερε πως η Yes Bank έχει τη μεγαλύτερη αναλογία επισφαλών δανείων από μεγάλες επιχειρήσεις.

Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg, υπήρχαν εικασίες για ενδεχόμενη κρατική διάσωση, ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, καθώς άλυτα παραμένουν θέματα που αφορούν την τύχη των καταθετών, των πιστωτών και των μετόχων. Αγνωστο παραμένει πώς θα ανταποκριθούν οι πελάτες της Yes Bank στα όρια αναλήψεων που έθεσε η κυβέρνηση, καθώς και στην αναστολή χορηγήσεων νέων δανείων για 30 ημέρες. Οι επενδυτές ξεπούλησαν μετοχές και ομόλογα τόσο της ίδιας της τράπεζας όσο και άλλων μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της τράπεζας της Ινδίας, ο δείκτης Sensex σημείωσε πτώση περίπου 3,8%, ενώ η ινδική ρουπία διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πανικό στους καταθέτες, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν αναλήψεις, με τις ουρές στα καταστήματα της Yes Bank στο Μουμπάι να είναι ατελείωτες. Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι υπεύθυνοι ασφαλείας των καταστημάτων διεμήνυαν στους πελάτες ότι έπρεπε να περιμένουν μερικές ώρες προκειμένου να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ, καθώς αυτά δεν είχαν λεφτά. Σημειώνεται ότι το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει μία κοινοπραξία υπό την ηγεσία της κρατικής τράπεζας της Ινδίας για τη χορήγηση μιας τονωτικής ένεσης κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον Ασίς Γκούπτα, αναλυτή της Credit Suisse, η διάσωση είναι απίθανο να συνοδευτεί από «κούρεμα» των καταθέσεων.

Παρόλο που η Ινδία αποτέλεσε μία από τις χώρες που σημείωσε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πριν από ένα χρόνο, έκτοτε το τραπεζικό σύστημα έχει εμφανίσει κάποια πρώτα σημάδια κρίσης, ενώ η καταναλωτική ζήτηση έχει αρχίσει να φθίνει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή