Νέες επενδύσεις στη Βρετανία παρά το Brexit, από Nissan

Νέες επενδύσεις στη Βρετανία παρά το Brexit, από Nissan

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η όποια αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πτοεί την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan. Η εταιρεία δήλωσε χθες ότι θα κάνει επενδύσεις 52 εκατ. στερλινών (68 εκατ. δολαρίων) σε νέα γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της στο Σάντερλαντ στα βόρεια της χώρας. Με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσει και την κατασκευή της ανανεωμένης εκδοχής του αυτοκινήτου ελευθέρου χρόνου Qashqai. Πάντως, η Nissan έχει ήδη δηλώσει ότι, εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. μεταφραστεί σε επιβολή δασμών, οι δικές της δραστηριότητες στη Γηραιά Ηπειρο, συμπεριλαμβανομένου του ισπανικού εργοστασίου της στη Βαρκελώνη, δεν θα είναι πλέον βιώσιμες.

Η Νissan ανέφερε πως είχε δηλώσει ήδη από το 2016 πως θα κατασκευάσει το νέο Qashqai στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ, αφότου η τότε κυβέρνηση τη διαβεβαίωσε ότι η έξοδος δεν θα προκαλέσει δυσμενή αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα. Και η κατάσταση αυτή φανερώνει πόσα χρόνια πριν προγραμματίζονται οι επενδύσεις για την παραγωγή ενός οχήματος, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά περίπου στις αρχές του 2021. «Η ομάδα μας στη Βρετανία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να θέτει ψηλά τον πήχυ της παραγωγικότητας και της ποιότητας», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ομίλου της Nissan, Ασβάνι Γκούπτα. Σε μια γενικότερη θεώρηση, θα πρέπει να πούμε ότι η Nissan επιδιώκει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Κάρλος Γκοσν, του πρώην επικεφαλής της και δημιουργού της τριμερούς συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ιαπωνία και διέφυγε. Υπό το πρίσμα της αναδιοργάνωσής της η Nissan θα μειώσει τις δαπάνες, θα τονώσει την κερδοφορία και θα θέσει σε νέες βάσεις τη συνεργασία της με τη γαλλική Renault. Σημειωτέον, ότι η τελευταία διατηρεί σημαντικό μερίδιο στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

Στην περίπτωση της Βρετανίας τώρα, η Nissan κατασκευάζει εκεί τα μοντέλα LEAF, Qashqai και Juke, ενώ απασχολεί περισσότερους από 7.000 ανθρώπους. Παρά ταύτα, το 2019 αποφάσισε να παύσει την παραγωγή των πολυτελών μοντέλων Infiniti στη χώρα, ενώ παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης για τα πετρελαιοκίνητα οχήματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή