Φορέας ύφεσης στην Ευρωζώνη ο κορωνοϊός

Φορέας ύφεσης στην Ευρωζώνη ο κορωνοϊός

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους επόμενους μήνες οι προβλέψεις μας για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επηρεάζονται περισσότερο από την επιδημία του κορωνοϊού παρά από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ή τις μεταβολές στην νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Λόγου χάριν, το γεγονός ότι τα κρούσματα εκτός Κίνας θα αυξηθούν σημαντικά έως τον Απρίλιο είχε συνεκτιμηθεί στις αναφορές μας της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, η καραντίνα στην περιοχή της Λομβαρδίας και σε άλλες γειτονικές στο κέντρο οικονομικής δραστηριότητας στη βόρεια Ιταλία πηγαίνει πέραν των δυσμενών επιπτώσεων που είχαμε υποθέσει. Τα μέτρα επηρεάζουν δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ περισσότερους από το 25% του πληθυσμού.

Ωστόσο, πέραν της άμεσης επίπτωσης στην οικονομική δραστηριότητα, τα μέτρα της Ιταλίας, καθώς και το ενδεχόμενο άλλες περιοχές της Ευρώπης να πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες, ίσως επηρεάσουν σημαντικά και περαιτέρω την εμπιστοσύνη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις βασικές μας προβλέψεις, αναμένοντας ύφεση στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος, ενώ ειδικά σε Ιταλία και Γερμανία το φαινόμενο αυτό θα είναι πιο σοβαρό από όσο αρχικά εκτιμήσαμε. Το β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ της Ιταλίας θα περισταλεί 1% αντί 0,3% και συνολικά κατά 1,2% το 2020 από 0,3% προηγουμένως. Στην Γερμανία το α΄ και το β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ θα περισταλεί 0,2% και 0,6% αντιστοίχως σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,1% και 0,2% προηγουμένως. Η Ευρωζώνη θα έχει ΑΕΠ μειωμένο 0,4% το α΄ τρίμηνο και 0,5% το β΄ σε τριμηνιαία βάση, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπουμε συρρίκνωση 0,1% αντί για ανάπτυξη 0,5%. Παρά ταύτα, θεωρούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει έως τη λήξη του δευτέρου τριμήνου, ενόσω οι προοπτικές για την εξέλιξη του κορωνοϊού θα είναι πιο ξεκάθαρες. Ωστόσο, αυξάνονται οι κίνδυνοι το σχετιζόμενο με τον ιό πλήγμα στην ανάπτυξη να αποδειχθεί πιο παρατεταμένο.

Ο κόσμος βρίσκεται ενώπιος ενωπίω μιας επείγουσας ιατρικής κατάστασης, την οποία δεν μπορούν να θεραπεύσουν η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Η συνθήκη σήμερα είναι πολύ διαφορετική από το τι ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όπου η νομισματική πολιτική έκανε όντως τη διαφορά. Σήμερα, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ώς έναν βαθμό μπορούν να συγκρατήσουν τους κινδύνους, που συνδέονται με το δεύτερο κύμα του ιού, όπως αυτοί που προέρχονται από μαζικές πωλήσεις μετοχών και πλήττουν περαιτέρω την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τους ισολογισμούς των εταιρειών.

* Οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή