Περιουσία 100 δισ. δολαρίων διαθέτει η Εκκλησία των Μορμόνων

Περιουσία 100 δισ. δολαρίων διαθέτει η Εκκλησία των Μορμόνων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια αξίας άνω των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων δημοσίευσε έως το τέλος του 2019 το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο της Εκκλησίας των Μορμόνων, ενώ λίγους μήνες πριν, πρώην στέλεχος ισχυριζόταν ότι η εκκλησία χρησιμοποιεί τα χρήματα από τις δωρεές για μη φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στο τέλος του 2019 το Ensign Peak Advisors, δηλαδή το επενδυτικό ταμείο της Εκκλησίας των Μορμόνων, είχε επενδύσει μεταξύ άλλων 1,5 δισ. δολάρια σε μετοχές της Apple, 1,5 δισ. δολάρια στη Microsoft, 930 εκατ. δολάρια στην Google και 855 εκατ. δολάρια στην Amazon.

Τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), όπως προβλέπεται για τα επενδυτικά ταμεία με υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία. Από το έγγραφο, ωστόσο, δεν δημιουργείται μια πλήρης εικόνα, καθώς η εκκλησία δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύσει τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία ή σε ιδιωτικές εταιρείες. Το Ensign Peak Advisors είναι απλώς ένα από τα επενδυτικά ταμεία της Εκκλησίας των Μορμόνων, όπως εξήγησε στο Bloomberg o Μάικλ Κουίν, Αμερικανός ιστορικός με εξειδίκευση στις εκκλησίες. «Είναι μια φοβερή λεπτομέρεια που δεν μας έχει δοθεί ποτέ ξανά», σχολίασε στο Bloomberg ο Κουίν αναφερόμενος στις επενδύσεις του Ensign Peak Advisors. «Ωστόσο, πρόκειται μόνο για ένα μέρος από τη συνολική εικόνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, προτού δημοσιευθούν τα στοιχεία του Ensign Peak Advisors, ο Ντέιβιντ Νίλσεν, πρώην επικεφαλής επενδύσεων της εκκλησίας, είχε υποβάλει καταγγελία στην αμερικανική εφορία (IRS) ισχυριζόμενος ότι η Εκκλησία των Μορμόνων είχε σχηματίσει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας τις δωρεές των μελών της, οι οποίες προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, ο Νίλσεν υποστήριζε ότι η Εκκλησία των Μορμόνων χρωστάει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Μετά την καταγγελία του Νίλσεν, η Εκκλησία των Μορμόνων εξήγησε δημοσίως πώς χρησιμοποιεί και πώς επενδύει τα χρήματα από τις δωρεές των μελών της. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων χρησιμοποιείται για την καθημερινή λειτουργία της εκκλησίας, για θρησκευτικές αποστολές, για την εκπαίδευση και για ανθρωπιστικές ανάγκες. Οπως είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο ο εκπρόσωπός της Ερικ Χόκινς, η εκκλησία «αποταμιεύει μεθοδικά (τα υπόλοιπα χρήματα) μέσω συνετής οικονομικής διαχείρισης και μέσω της διαμόρφωσης ενός συνετού αποθεματικού για το μέλλον».

Το 2010 η Εκκλησία των Μορμόνων είχε συγκεντρώσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια από δωρεές και επιπλέον 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μη φιλανθρωπικές δραστηριότητές της, σύμφωνα με εκτίμηση του Αμερικανού ιστορικού Μάικλ Κουίν. Ο Κουίν πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων χρησιμοποιείται για τις καθημερινές λειτουργίες του κτιρίου, για τους ναούς και για διάφορα προγράμματα.

Το επενδυτικό ταμείο Ensign Peak Advisors θεωρείται υποστηρικτικός οργανισμός της εκκλησίας, καθώς της επιτρέπει να λειτουργεί μη κερδοσκοπικά. Επιπλέον, απομονώνοντας τις κερδοσκοπικές δραστηριότητές της στο επενδυτικό ταμείο, η Εκκλησία των Μορμόνων μπορεί να συγκεντρώνει χρήματα χωρίς να φορολογείται, εφόσον οι σκοποί της είναι αποκλειστικά θρησκευτικοί, εκπαιδευτικοί ή φιλανθρωπικοί. Ο Νίλσεν, αντιθέτως, ισχυρίστηκε πέρυσι ότι η εκκλησία δεν έχει χρηματοδοτήσει αυτές τις τρεις κατηγορίες εδώ και είκοσι χρόνια, εξ ου και την κατηγορεί για φοροδιαφυγή.

Η Εκκλησία των Μορμόνων συστήνει στα μέλη της να δίνουν το 10% των εισοδημάτων τους σε δωρεές. Η εκκλησία δήλωσε ότι από το 1985 έχει προχωρήσει σε δωρεές σε χρήματα και σε είδος αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 197 χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή