Συντηρητική αύξηση δαπανών από το Βερολίνο για την επιδημία

Συντηρητική αύξηση δαπανών από το Βερολίνο για την επιδημία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστή στην παράδοση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Γερμανία είναι για ακόμη μία φορά φειδωλή σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που αποφάσισε για να στηρίξει την οικονομία της. Τη Δευτέρα, και την ώρα που κατέρρεαν τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, το Βερολίνο ανακοίνωσε πρόσθετες δαπάνες 12,4 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για επενδύσεις σε έργα υποδομής αλλά και για τη στήριξη όσων γερμανικών επιχειρήσεων έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της επιδημίας. Ούτε οι οικονομικοί αναλυτές ούτε οι κυβερνήσεις έχουν ξεχάσει τη στάση του Βερολίνου στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και την επιμονή του στη δημοσιονομική πειθαρχία, που προκάλεσε πολλά δεινά σε εταίρους της Γερμανίας. Ετσι ούτε αυτή τη φορά δεν απέφυγε την κριτική για τις περιορισμένες δαπάνες του. Προσπάθησε, πάντως, να σώσει τα προσχήματα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, τονίζοντας πως το Βερολίνο «θα κάνει ό,τι κι αν χρειαστεί» για να θωρακίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτή η συγκρατημένη στάση των Γερμανών πολιτικών αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη όσο εκτιμούν ότι οι συνέπειες της επιδημίας στις καταναλωτικές δαπάνες είναι προσωρινές και ελεγχόμενες.

Αυτή η στάση είναι εν πολλοίς αναμενόμενη από τη Γερμανία, η οποία, όπως και στην κρίση του 2008, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει το χρέος της για να λάβει μέτρα ούτε σπεύδει να το κάνει, και απογοητεύει τους εταίρους της στην Ομάδα των Επτά (G7). Kατά τον Aντρέας Σόιερλε, οικονομολόγο της DekaΒank, «η γερμανική κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί, εάν παραστεί ανάγκη, αλλά θα δυσκολευτεί και μάλλον θα λειτουργήσει εκ του αποτελέσματος παρά προληπτικά».

Κι αυτό έγινε φανερό στη μαραθώνια, επτά ωρών, συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού την Κυριακή το βράδυ, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε μια περιορισμένη αρωγή στην οικονομία σε σύγκριση με το τι θα περίμεναν οι γειτονικές χώρες να κάνει η Γερμανία.

Ειδικότερα, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και οι συνεργάτες της συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων οι οποίες θα διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους, καθώς και μια σειρά επενδύσεων αρχής γενομένης από το 2021. Ο στόχος των δράσεων είναι να ανακουφιστούν οι εταιρείες που δέχονται το πλήγμα της επιδημίας και έχουν πρόβλημα ρευστότητας, παρά να βοηθηθούν οι καταναλωτές.

Επίσης, όπως αναφέρει το Βloomberg, στο πακέτο μέτρων ούτε καν ενσωματώθηκε η εξεταζόμενη επίσπευση στην εφαρμογή μιας φοροελάφρυνσης, που έχει ούτως ή άλλως σχεδιαστεί για κάποιους μήνες αργότερα. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, «προτού αποφασίσουμε την ανάγκη μέτρων, θα πρέπει να είναι εμφανής ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι θα είναι βοηθητικές σε αυτήν την κατεύθυνση οι προβλέψεις των έγκριτων ινστιτούτων στις αρχές Απριλίου.

Είναι εμφανές, επιπλέον, ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να αποφύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να σπείρουν τον πανικό. Κι αυτό αποτυπώνεται και στα άρθρα στον Τύπο, όπου υποστηρίζεται ότι η ζωή συνεχίζεται όπως και πριν. Σε κύριο άρθρο στην Bild αναφέρεται ότι «ο κορωνοϊός δεν είναι λόγος να αναβάλουμε αγορές ή να μην παραγγείλουμε το νέο Golf».

Κατά τους Τζέιμι Ρας και Μέβα Κάζεν, οικονομολόγους του Βloomberg, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν δύνανται να αποτρέψουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία, αλλά, αφ’ ης στιγμής αυτός περάσει, μπορούν να τη βοηθήσουν να ανακάμψει, διασφαλίζοντας τη ρευστότητα και ενισχύοντας τα έσοδα των εταιρειών – έτσι θα αποφευχθούν άχρηστες χρεοκοπίες βιώσιμων εταιρειών που δεν έχουν ρευστό».

Η Γερμανία ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, δεν πράττει αναλόγως. «Η Γερμανία δεν κάνει καλή εντύπωση και αυτό είναι επικίνδυνο, διότι είναι οικονομικό μεγαθήριο», λέει, ο Γιανβίλεμ Ακετ, επικεφαλής οικονομολόγος της Julius Baers στη Ζυρίχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή