Ουάσιγκτον και Ρώμη λαμβάνουν δέσμη μέτρων

Ουάσιγκτον και Ρώμη λαμβάνουν δέσμη μέτρων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλυτικά φαίνεται πως έδρασε η νέα «Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές όσον αφορά τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και της Ουάσιγκτον να λάβουν μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Η αδιάκοπη μετάδοση της επιδημίας του κορωνοϊού είχε ήδη αρχίσει να προκαλεί οικονομικές ρωγμές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία δεν είχαν ανακοινώσει μέτρα μέχρι να μεσολαβήσει το κραχ της Δευτέρας.

Η έκπληξη ήταν, βέβαια, η ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ, που υποσχέθηκε να ανακοινώσει σύντομα πακέτο μέτρων, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υπερτονίσει την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τραμπ, τα μέτρα θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και την παράταση της άδειας μετ’ αποδοχών για τους εργαζομένους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Τραμπ μελετάει και επεξεργάζεται τα μέτρα επί περίπου δέκα ημέρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ως την εμπροσθοφυλακή κάθε πολιτικής που θα αποσκοπεί στη θωράκιση της οικονομίας από την επιδημία.

Παράλληλα είχε τονίσει ότι απαιτείται μια πολύπλευρη αντίδραση από τις κυβερνήσεις, τους επαγγελματίες του τομέα υγείας, τις κεντρικές τράπεζες και πολλούς άλλους παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο.

Με διαφορά ωρών η Ιταλία σπεύδει να ενδιαφερθεί πρωτίστως για τον τραπεζικό τομέα της, που κινδυνεύει να υποστεί νέο σοκ από την επιδημία του κορωνοϊού. Διαπραγματεύεται, έτσι, με τις ιταλικές τράπεζες μέτρα στήριξής τους έναντι ενδεχόμενης εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μελετάει παράλληλα τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν τις απολύσεις ή θα βοηθήσουν όσους χάσουν τη δουλειά τους και παράλληλα εξετάζει σειρά μέτρων δημοσιονομικής φύσης για να θωρακίσει την ιταλική οικονομία.

Μιλώντας στο Bloomberg ο Τζάκοπο Τσεκατέλι, διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής Marzotto SIM SpA, προέβλεψε πως «αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως όχημα για την εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων, οι τράπεζες δεν θα πληγούν, καθώς ό,τι κι αν προσφέρουν στην πελατεία τους θα έχει καλυφθεί από την κυβέρνηση». Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, ο φόβος των ιταλικών τραπεζών και κατ’ επέκτασιν της Ρώμης είναι να αυξηθούν δραματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων, καθώς η επιδημία έχει πλήξει βαρύτατα τη γειτονική Ιταλία, προκαλώντας παράλυση στην οικονομία της. Τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών υπήρξαν η χαίνουσα πληγή στην οικονομία της τόσο στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και τα επόμενα χρόνια.

Από την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση έχει, άλλωστε, ανακοινώσει πακέτο μέτρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για να περιορισθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία. Οι πρόσθετες δαπάνες θα αναγκάσουν βέβαια τη Ρώμη να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., υπερβαίνοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 6,35 δισ. ευρώ ή 0,35 μιας εκατοστιαίας μονάδας του ιταλικού ΑΕΠ. Εχει, εξάλλου, προσεγγίσει ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ζητήσει περισσότερη ευελιξία επικαλούμενη την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, να σημειωθεί πως η Ιρλανδία ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με το Bloomberg ισοδυναμεί με 630 ευρώ ανά άτομο, και υπό αυτή την έννοια είναι τετραπλάσιο από το αντίστοιχο πακέτο μέτρων της Γερμανίας. 

Νέο πακέτο στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία, ανάμεσα στις πρώτες χώρες που επλήγησαν  από την επιδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες δεύτερη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της παραπαίουσας οικονομίας της. Πρόκειται για δαπάνες, ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, που θα δώσουν προτεραιότητα κατά κύριο λόγο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Αμπε, τόνισε πως για τη χρηματοδότησή τους η κυβέρνηση θα καταφύγει στο απόθεμα του φετινού προϋπολογισμού, ύψους περίπου 270 δισ. γιεν (περίπου 2,6 δισ. δολάρια). Εκτός από την οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις, προβλέπονται δαπάνες για τη βελτίωση των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και γενικότερα του συστήματος υγείας της χώρας.

Προβλέπονται επίσης επιδοτήσεις σε εργαζόμενους γονείς που θα αναγκαστούν να πάρουν άδεια και να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους, δεδομένου ότι έχουν κλείσει τα σχολεία της χώρας για να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση της επιδημίας. Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Τάρο Ασο, οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και τις περιφερειακές τράπεζες να διαβουλευτούν με τις μικρές επιχειρήσεις και να ενημερωθούν για την οικονομική τους κατάσταση και τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. Εχει προηγηθεί άλλη δέσμη δαπανών, ύψους 500 δισ. γιεν (περίπου 5 δισ. δολάρια) που και πάλι προοριζόταν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση της κυβέρνησης Αμπε θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που συνεδριάζει στις 18 και 19 Μαρτίου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή