Σε δεινή θέση οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί

Σε δεινή θέση οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Ιταλοί οινοποιοί φοβούνται ότι οι ξένοι καταναλωτές θα αδιαφορήσουν για τα κρασιά που έχουν εμφιαλώσει το τελευταίο διάστημα, μετά και το πλήγμα –το μεγαλύτερο στην Ευρώπη– που έχει δεχθεί η χώρα από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στην Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία, ο Μάρκο Φερέτι, ο παραγωγός του κρασιού Chianti Colli Fiorentini, ανέφερε ότι όταν πήγε για δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ για την προώθηση του κρασιού του, ήδη είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τα ιταλικά προϊόντα.

Αλλωστε, η Ιταλία από τότε βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, προσφέροντας ανεπιθύμητους τίτλους στα μέσα ενημέρωσης, ενώ, την ίδια ώρα, η Ρώμη βάζει όλη τη χώρα σε καραντίνα. «Βομβαρδίζομαι με κλήσεις, μηνύματα και μέιλ από τους πελάτες μου στο εξωτερικό: αυτοί που ανησυχούν περισσότερο είναι οι Αμερικανοί» ανέφερε ο κ. Φερέτι. «Πολλοί ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να βρεθεί μέσα στο κρασί, κάτι αδύνατο δεδομένου ότι περιέχει αλκοόλ», πρόσθεσε.

Ο σύνδεσμος των Ιταλών αγροτών, Coldiretti, αναφέρει ότι η αξία των ιταλικών εξαγωγών σε τρόφιμα όπως το κρασί, οι ελιές και το τυρί ανέρχεται στα 44,6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, το κρασί αποτελεί ένα από τα προϊόντα που αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται το προηγούμενο έτος στα 6,4 δισ. ευρώ. Ο κ. Φερέτι λοιπόν ανησυχεί. «Είμαι μικρός παραγωγός. Παράγω 25.000 μπουκάλια κρασιού τον χρόνο, εκ των οποίων 18.000 εξάγονται στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση, η μείωση των πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνει το 15%. Παραμένω όμως ανήσυχος για το μέλλον», αναφέρει ο ίδιος.

Τη δική του εικόνα μεταφέρει ο Ιγνάτζιο Τζιοβίνε, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην επαρχία Αστι, στην περιφέρεια του Πεδεμόντιου. Ο ίδιος αναφέρει πως οι παραγγελίες αφρώδους οίνου και ξηρών κρασιών έχουν εξανεμιστεί. «Ακόμη έχω παραγγελίες για τις επόμενες τρεις μέρες, για αργότερα όμως δεν έχει δρομολογηθεί κάτι» ανέφερε ο κ. Τζοβίνε, του οποίου η εταιρεία L’Armangia παράγει 95.000 μπουκάλια τον χρόνο.

Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά εξάγονται στο εξωτερικό. «Μπορώ να συνεχίσω έτσι για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Ομως, εάν οι πωλήσεις δεν επανακάμψουν, θα χρειαστεί να διακόψω τη δραστηριότητά μου». Ο επικεφαλής του συνδέσμου οινοπαραγωγών Federvini, Σάντρο Μποσκαΐνι, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καθησυχάσουν τους πελάτες σχετικά με το ιταλικό κρασί. «Με τις εκθέσεις και τις παρουσιάσεις να ακυρώνονται στην Κίνα και αλλού, έχουμε στη διάθεσή μας μόνο λίγες εβδομάδες, πριν οι εισαγωγείς… ξεκινήσουν να στρέφονται αλλού αγοράζοντας κρασί από τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία».

Ο κ. Μποσκαΐνι, του οποίου η εταιρεία παράγει Amarone, Prosecco καθώς και άλλα κρασιά στη βόρεια Ιταλία, αναφέρει ότι αναμένει 20% πτώση στις πωλήσεις του κλάδου από τον Απρίλιο, δεδομένου ότι οι παραγγελίες έχουν μειωθεί. Επίσης άσκησε δριμεία κριτική στους περιορισμούς που θέτουν άλλες χώρες του εξωτερικού για τη διακίνηση φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα από την Ιταλία, προσθέτοντας παράλληλα πως ορισμένοι ξένοι οδηγοί δεν θέλουν να έρθουν στην Ιταλία.

Aπό την άλλη, αυξημένες είναι οι παραγγελίες για ορισμένα ιταλικά γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένοι εισαγωγείς προσπαθούν να δημιουργήσουν απόθεμα ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο  Πάολο Κάρα, πρόεδρος της κοινοπραξίας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, Latterie Virgilio που βρίσκεται στη Μάντοβα της νότιας Ιταλίας, επεσήμανε χαρακτηριστικά «έχουμε παρατηρήσει μία αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως το τυρί Grana Padano, την παρμεζάνα και το μασκαρπόνε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή