Πανικός στη Wall Street λόγω της πανδημίας

Πανικός στη Wall Street λόγω της πανδημίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα θεαματική πτώση προκάλεσε χθες στη Wall Street η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χαρακτηρίσει «πανδημία» τον κορωνοϊό, χρησιμοποιώντας έναν χαρακτηρισμό που αναπόφευκτα εντείνει την ανησυχία. Το κλίμα ήταν, όμως, ήδη κακό στην αγορά, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για τη θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας. Λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν πτώση 4,86% και 5,86% αντιστοίχως. Σχεδόν όλες οι μετοχές του δείκτη S&P 500 υποχώρησαν, με όλους τους κλάδους να σημειώνουν απώλειες τουλάχιστον 3,7%. Η Boeing έκανε βουτιά 15% ενώ η μετοχή του ομίλου Hilton σημείωσε πτώση 9% και ο δείκτης μετοχών ξενοδοχείων, εταιρειών κρουαζιέρας και αλυσίδων, όπως οι Starbucks και Chipotle, υποχωρούσε κατά 7,5%.

«Δεν έxoυμε ιδέα πότε θα υποχωρήσει η μετάδοση του κορωνοϊού και αυτή η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλη αστάθεια στις αγορές», δήλωσε στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Σπίκα, πρόεδρος της GuideStone Capital Management. Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είχε δηλώσει πως δεν θα μπορέσει να ψηφισθεί εύκολα στο Κογκρέσο ένα σημαντικό πακέτο στήριξης της οικονομίας αφήνοντας να εννοηθεί πως προς το παρόν η κυβέρνηση Τραμπ θα δώσει μόνον μια περιορισμένη βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις και σε εργαζομένους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της επιδημίας. Στην Ευρώπη οι περισσότερες αγορές έκλεισαν στο κόκκινο αλλά η πτώση ήταν ηπιότερη καθώς είναι σαφής η πρόθεση κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ήταν το μοναδικό που σημείωσε άνοδο και ο βασικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,33%.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε εκτεταμένες δαπάνες για να στηρίξει την οικονομία της Ιταλίας που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την επιδημία του κορωνοϊού. Δεν ίσχυσε, πάντως, το ίδιο για τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με απώλειες 1,4%, μολονότι νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της στερλίνας και ο υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει πακέτο στήριξης της οικονομίας. Το δυσοίωνο κλίμα οδήγησε, άλλωστε, σε μικρές απώλειες τόσο τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με υποχώρηση 0,35% όσο και τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με υποχώρηση 0,57%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή