Εκταμιεύονται κονδύλια 84 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Εκταμιεύονται κονδύλια 84 δισ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλοένα και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής, από τους διεθνείς οργανισμούς και τις επιμέρους κυβερνήσεις έχουν προβλεφθεί ή εξετάζονται να δοθούν ως ενίσχυση τουλάχιστον 84 δισ. δολάρια, τα οποία είτε διοχετεύονται ως ρευστό στο σύστημα υγείας είτε είναι μέτρα ανακούφισης για τις εταιρείες. Οι τελευταίες κυβερνήσεις που ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης είναι της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ταϊλάνδης, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν δέσμες ειδικών μέτρων τις προσεχείς ημέρες.

Εντύπωση δημιουργεί, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ότι στις ΗΠΑ μέχρι τώρα έχουμε εξαγγελίες παρεμβάσεων χωρίς όμως αυτές να έχουν εξειδικευτεί, γεγονός που φανερώνει μια ολιγωρία, εάν συγκριθεί με την άμεση αντίδρασή τους στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στην περίπτωση της Βρετανίας τώρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2021, παρουσίασε πακέτο επειγόντων μέτρων ύψους 30 δισ. στερλινών (34 δισ. ευρώ), διαμηνύοντας πως θα κάνει καθετί δυνατόν για να στηρίξει την οικονομία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών μεταφράζονται σε επείγουσα χρηματοδότηση προς το εθνικό σύστημα υγείας, στήριξη ατόμων που απουσιάζουν λόγω της νόσου από την εργασία και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κάλυψη των δαπανών αναρρωτικών αδειών. 

Η Ισπανία θα διευκολύνει την πίστωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μεταθέσει τις καταβολές των φόρων τους, ενώ θα ληφθούν και ειδικά μέτρα για τον τουρισμό και τις μεταφορές, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Εξάλλου, η Ιταλία, η οποία πλήττεται βαρύτατα από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη για μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας ύψους έως και 25 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κοντε, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη τεραστίων διαστάσεων κρίση, ζήτησε και από τους λοιπούς Ευρωπαίους ηγέτες τη στήριξή τους χαλαρώνοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Εκείνοι δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν όσα εργαλεία είναι διαθέσιμα, αλλά δεν ανέλαβαν συντονισμένη δράση με δημοσιονομικά μέτρα, όπως ο Κόντε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απαιτούσαν. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έως και την Παρασκευή αναμένεται να εγκρίνει το πρώτο πακέτο μέτρων των σχεδόν 12 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα προϋπολογισθούν για να καλύψουν μελλοντικές παρεμβάσεις. Ακόμα, θα ζητηθεί από το Κοινοβούλιο να κάνει δεκτή αύξηση του ορίου του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 20 δισ. ευρώ.

Τα τωρινά μέτρα αφορούν αρωγή σε εργαζομένους που απολύθηκαν προσωρινά, αύξηση των εγγυήσεων σε ταμείο που δανειοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών υποχώρησε περισσότερο από 25% και κάποιου είδους «πάγωμα» στην καταβολή των δόσεων σε εταιρικά και στεγαστικά δάνεια, καθώς και μέτρα για τα ενοίκια.

Τα σχετικά ανέφεραν έγκυρες πηγές που επικαλείται το Βloomberg. Kατά την JPMorgan, ενδέχεται το ΑΕΠ της Ιταλίας το πρώτο τρίμηνο να συρρικνωθεί δραματικά κατά 7,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σταδιακά έως το τρίτο θα ανακάμψει. Την ίδια ώρα η HSBC προβλέπει μια αναπόφευκτη ύφεση στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή