Μετ’ εμποδίων η τηλεργασία στην Ιταλία

Μετ’ εμποδίων η τηλεργασία στην Ιταλία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη πρόκληση για την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών θα αποτελέσει η στροφή προς την τηλεργασία, την εργασία από το σπίτι, ύστερα από την έξαρση που σημειώνει η επιδημία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Ηδη αρκετές επιχειρήσεις στην Ευρώπη εφαρμόζουν το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Ομως, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, 6 στους 10 εργαζομένους στην Ευρώπη δεν έχουν εργαστεί ποτέ από το σπίτι τους το 2018. Στην Ιταλία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως που βρίσκεται σε καραντίνα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 67%, ενώ λιγότερο από το 25% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία, που σημειώνει και τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη, δεν είναι έτοιμη για να εφαρμόσει σύστημα τηλεργασίας.

Υπάρχουν χώρες των οποίων οι οικονομίες είναι βαθιά εξαρτημένες από τη δουλειά σε εργασιακό περιβάλλον. Ενδεικτικά, ο τομέας της μεταποίησης στη Γερμανία αντιπροσωπεύει περίπου το μισό του συνόλου της παραγωγής της. Το γεγονός αυτό λοιπόν καθιστά δύσκολη τη διαδικασία απομάκρυνσης των εργαζομένων από το περιβάλλον εργασίας τους – εάν όχι και αδύνατη. Αντίθετα, η μεταποίηση αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της βρετανικής παραγωγής, κάτι που καθιστά την εργασία από το σπίτι πολύ πιο εύκολη. Βέβαια, η δυνατότητα ή μη των χωρών αλλά και των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν ένα τέτοιο μοντέλο, σχετίζεται και με τις υποδομές, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι χώρες που δεν προσφέρουν λόγω υποδομών, γρήγορο Ιντερνετ, ίσως δυσκολευτούν να στραφούν προς την τηλεργασία.

Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να παίξουν σημαντικό ρόλο παρέχοντας στους εργαζομένους τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών παρέχουν στους υπαλλήλους τηλεφωνικές συσκευές, laptop ή tablet, ωστόσο τα στοιχεία αφορούν εταιρείες που έχουν τουλάχιστον 10 εργαζομένους. Ωστόσο, το 90% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη έχει μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Oικονομολόγοι του πρακτορείου Bloomberg, αναφέρουν ότι κυρίως για τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες, η εργασία από το σπίτι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό σχέδιο για έναν αριθμό εταιρειών. Ωστόσο, σημειώνουν πως η επιλογή αυτή δεν είναι εφικτή για ορισμένους εργαζομένους. Αυτός ο περιορισμός αφορά όσους Ευρωπαίους εργάζονται στον κλάδο της μεταποίησης (17%), στον κατασκευαστικό κλάδο (7%), στο εμπόριο (14%), στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια (5%). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή