Το φθηνό πετρέλαιο ανακόπτει τη στροφή στην πράσινη ενέργεια

Το φθηνό πετρέλαιο ανακόπτει τη στροφή στην πράσινη ενέργεια

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου που εγκαινίασε η Σαουδική Αραβία κατά της Ρωσίας, καθώς συντάσσονται με το Ριάντ παραδοσιακοί σύμμαχοί του από τον αραβικό κόσμο και τον ΟΠΕΚ και αυξάνουν την παραγωγή τους εις το έπακρον. Το Ριάντ δεσμεύθηκε χθες πως θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή του φτάνοντας στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των 13 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ ) που ανακοίνωσαν ότι θα αντλούν εφεξής όσο περισσότερο αργό γίνεται. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς αντιπάλους, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, που συμμάχησαν για τρία χρόνια για να επιστρέψουν σε σχέση αντιπαλότητας, ασκεί και πάλι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Ετσι αργά το βράδυ χθες το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε ξανά και έκανε πράξεις στα 33,37 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 36,29 δολάρια το βαρέλι. Και στο μεταξύ, αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως η άφθονη προσφορά φτηνού πετρελαίου ενδέχεται να αναστείλει τη στροφή των οικονομιών προς την πράσινη ενέργεια.

Ρεπορτάζ των Financial Times παραθέτει την εκτίμηση του Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, που προεξοφλεί πως η προσφορά φτηνού πετρελαίου θα αναστείλει τη μετάβαση των οικονομιών σε καθαρές μορφές ενέργειας. Αναλυτές της αγορές προειδοποιούν παράλληλα πως η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα κάμψει τη ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα και θα περιορίσει το ενδιαφέρον για μέτρα αποτελεσματικής χρήσης της ενέργειας. Σύμφωνα,  μάλιστα με τον κ. Μπιρόλ, η πτώση του πετρελαίου θα αποτελέσει «μια καλή δοκιμασία» όλων των δεσμεύσεων  που έχουν αναλάβει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να μηδενίσουν τις εκπομπές καυσαερίων μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Οπως υπογραμμίζουν, οι παρατηρητές της αγοράς θα το καταγράψουν άμεσα αν εξανεμισθεί το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οσον αφορά την αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από το περασμένο έτος εξαιτίας μείωσης της ζήτησης στην Κίνα αλλά και στην αμερικανική ήπειρο. Η μονάδα ερευνών του Bloomberg για τις νέες πηγές ενέργειας υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι «η αγορά οχημάτων συρρικνώνεται και πλήττεται από το ενδεχόμενο ελλείψεων στην αγορά και η πτώση θα ενταθεί επειδή υπάρχουν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και πλήττεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Οπως, άλλωστε, τονίζει ο κ. Μπιρόλ, «η φτηνή ενέργεια ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην ενδιαφέρονται τόσο για την αποτελεσματική χρήση ενέργειας», που σημαίνει στην πράξη να σπαταλούν ενέργεια. Ο ίδιος προεξοφλεί πως με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα είναι λιγότερο ελκυστική η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει, επίσης, πως ένα άλλο πρόβλημα για τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας είναι το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι εταιρείες φυσικού αερίου δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που σχεδίαζαν στην πράσινη ενέργεια. Αλλοι αναλυτές επιμένουν, πάντως, πως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν πολύ περισσότερες αντοχές και πολύ περισσότερο μέλλον. Σύμφωνα με τον Μαρκ Λιούις, στέλεχος της BNP Paribas Asset Management, «είναι προφανές πως ισχύει ότι όταν η οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό σοκ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός πολιτικής ατζέντα ξανά». Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως δεν πρόκειται να χαθεί το ενδιαφέρον για την καθαρή ενέργεια στον βαθμό που εξανεμίστηκε στο παρελθόν, καθώς τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο στην εποχή μας και οι οικονομίες έχουν αρχίσει να καταβάλουν προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η Βαλεντίνα Κρέτζμαρ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Wood Mackenzie, όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο χαμηλές, οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες δεν θεωρούν ελκυστικές τις επενδύσεις σε καινούργια σχέδια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σχετική μελέτη της Wood Mackenzie επισημαίνει, άλλωστε, πως με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου, πάνω από το 85% των σχεδίων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποδίδουν κέρδη λιγότερο από 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή